Vandaag is zondag 26 juni  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 2 juli    Evangelie van 2022-07-02
 titelGezinsbedevaart Peerke Donders
beschrijving

Gezinsbedevaart-nieuwe-stijl naar Peerke Donders in Tilburg

Peerke Donders is een zalige in de Rooms Katholieke Kerk én een bekende Tilburger. De arme, wat kwetsbare wevers jongen wilde missionaris worden. In zijn situatie was dat een kansloze missie. Toch zorgde zijn stille en vasthoudende vriendschap met God ervoor dat hij uiteindelijk als priester naar Suriname ging. Daar werkte hij bijna 45 jaar bij melaatsen, tot slaaf gemaakten en oorspronkelijke bewoners van het regenwoud. Toen en nu, in Suriname en in Nederland verbond en verbindt Peerke mensen met elkaar op hun weg maar een meer rechtvaardige samenleving.

Hij is een voorbeeld van iemand die zijn weg zoekt, een sprong in het diepe durft te wagen, en volop leven vindt.  Voor veel katholieken uit Tilburg en daarbuiten was hij een voorbeeld. Afkomstig uit hun midden, heel gewoon, en tegelijk uitzonderlijk. Hij is verweven met de geschiedenis van Tilburg, én hij is verbonden met een specifieke plek: het Peerke Donderspark in Tilburg.

Peerke Donders nu 
Peerke zou, samen met het Rijke Roomse Leven, in een museum kunnen worden gezet, wanneer niet zijn herinnering steeds bij de tijd wordt gebracht. De dag rond Peerke Donders op 2 juli wil een antwoord zijn op vragen van jonge mensen over ‘iemand als Peerke’. Wat is een missionaris? Hoe ging Peerke om met de verschillende culturen? Hoe ging hij om met slavernij? Hoe zit dat met het omstreden beeld van Peerke? Wat betekent het, als we Peerke ‘zalig’ noemen? Hoe kon je merken dat Peerke op God vertrouwde? Hoe kun je nu goed (samen)leven? Wat is naastenliefde? En hoezo bedevaart?

Nieuwe stijl
Deze vragen beantwoorden we in een bedevaart-nieuwe-stijl: een actief dagprogramma rond de persoon van Peerke, met verhalen, workshops, dans, muziek, weven, schrijven, kleien en nog veel meer. In de ochtend zijn er aanschuifworkshops rond de Goirkese kerk. In de middag is er een langere workshop, en een viering in de openlucht in het Peerke Donderspark. En natuurlijk is er voldoende te eten, uit Nederland en uit Suriname. De dag is gericht op gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd, hun broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnetjes. We doen het land Suriname en Peerke eer aan, door met mensen uit allerlei culturen samen te komen. Deze bedevaart-nieuwe-stijl lijkt qua vorm op een klein festival. Deelname kost € 5,00 per persoon, all inclusive.

Organisatie 
In de organisatie van deze dag is in handen van het bisdom van ‘s-Hertogenbosch samen met de parochie Peerke Donders, Jerry Bergraaf vanuit de Surinaamse gemeenschap in Tilburg en met de Norbertijnen parochie Heikant- Quirijnstok. Medewerking verlenen onder andere de Fraters CCM uit Tilburg en andere religieuze orden en congregaties, de Stichting Peerke Donders, het Textielmuseum, Stichting Kerk in Nood, EHBO Petrus Donders, parochie de Goede Herder, Paul Spapens, Enver Liesdek, Angelo Blackman, Savitri Bartgraaf, Elaine Wouter en vele anderen. 

Details

info

familiepastoraat@bisdomdenbosch.nl
www.bisdomdenbosch.nl/in-de-voetstappen-van-peerke-donders

organisatieBisdom Den Bosch
locatieGoirkese Kerk, Goirkestraat 68
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl