Vandaag is donderdag 2 januari  

categorie categorie Kerkelijk jaar
kerkjaar
wanneerzondag 10 november 2024    Evangelie van 2024-11-10
 titelWillibrordzondag
beschrijving

Op 7 no­vem­ber viert de Kerk in Neder­land haar patroons­feest. Op de dichtstbij­zijnde zon­dag, dit jaar op 10 no­vem­ber, wordt ook speciaal aan­dacht gevraagd voor de oecumene op Wil­li­brord­zon­dag. We gedenken de heilige Wil­li­brord, geloofs­ver­kon­di­ger en aarts­bis­schop van Utrecht.

Sint Wil­li­brord (658-739) werd geboren in Northumbrië (Engeland). In 690 voer hij met elf gezellen de Noord­zee over en landde op de Hollandse kust en begint in de Lage Landen te mis­sio­ne­ren. Hij verricht dit werk onder de bescher­ming van de Pepijn, hofmeier van de Frankische koning en met de zegen van paus Sergius I, die Wil­li­brord bis­schop wijdde en tot aarts­bis­schop van de Friezen benoemde. Wil­li­brord ves­tigde zich in Utrecht, waar hij een kerk bouwde gewijd aan de Heilige Ver­los­ser. Hij stichtte in Holland, Brabant tot aan Ech­ter­nach (in Lu­xem­burg) vele kerken, kloosters en andere vesti­gingen. Zo legde hij een stevig fun­dament voor de opbouw van de Kerk in de Lage Landen en Duits­land. Wil­li­brord stierf op 7 no­vem­ber 739 en werd begraven in de Abdij van Ech­ter­nach. Sinds 1939 is hij patroon van de Neder­landse kerk­pro­vin­cie.

Wil­li­brord­zon­dag 2024
Wil­li­brord­zon­dag - dit jaar op zon­dag 10 no­vem­ber - staat sinds jaar en dag in het teken van de oecumene in Neder­land. Het geloof in God - Vader, Zoon en Heilige Geest - is wat ons chris­te­nen het meest verbindt. Wij kunnen elkaar telkens weer herkennen en bemoe­digen rond dat geloof. Christus’ gebed om een­heid “zoals Gij, Vader, in Mij en Ik in U,” (Johannes 17:21) staat centraal in de oecu­me­nische opdracht, die de Katho­lie­ke Vereni­ging voor Oecumene elk jaar op Wil­li­brord­zon­dag onder de aan­dacht brengt.

Thema 2024: Geven is ont­van­gen
“Dialoog is niet een­vou­digweg een uit­wis­se­ling van ideeën, in zekere zin is hij altijd een ‘uit­wis­se­ling van gaven’,” schreef paus Johannes Paulus II in zijn en­cy­cliek Ut unum sint (= Opdat allen één zijn) uit 1995. Deze dyna­miek van geven en ont­van­gen als fun­damen-tele dimensie van de oecu­me­nische dialoog staat centraal op Wil­li­brord­zon­dag 2024.

Paus Johannes Paulus II legt in deze en­cy­cliek over de oecumene uit dat het delen van de gaven, die eigen zijn aan elke geloofs­ge­meen­schap, een essentieel onder­deel van de dia-loog vormt. Wanneer Jezus in zijn gebed tot de Vader vraagt dat “allen één mogen zijn..., zoals ook Wij één zijn” (Joh. 17:21-22), sug­gereert Hij een gelijkenis tussen de wijze waar-op de drie Personen van de Drie-een­heid zich aan elkaar wegschenken en de wijze waarop chris­te­nen van ver­schil­lende kerken zich aan elkaar mogen schenken. Chris­te­nen kunnen geen een­heid bereiken zon­der zich­zelf oprecht aan anderen te geven. De dialoog tussen kerken kan daarom wor­den gezien als een uit­wis­se­ling van gaven. We delen in deze dia-loog de gaven die afkoms­tig zijn van de Heilige Geest, en zijn daar­naast bereid om ons­zelf aan de ander te geven. Juist in het delen van gaven en in het wegschenken van ons­zelf ont­van­gen wij een­heid.

info

www.oecumene.nl

locatie
plaatsNederland
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2025 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl