Vandaag is zondag 30 juni  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 29 juni    Evangelie van 2024-06-29
(Heilige Petrus en Paulus)
begintijd16:00 uur
 titelFilm - Schola
beschrijving

’Als er niet gezongen wordt, blijft het stil’. Onder dat motto wordt in Den Bosch gevierd dat in de Sint-Janskathedraal al 750 jaar koorzang klinkt. Regisseur Hans Borgman maakte de film Schola, over het onlosmakelijk aan de Sint Jan verbonden kerkkoor Schola Cantorum. De film volgt zangers tijdens repetities en thuis en gaat kijken bij de jeugdopleiding, waar wekelijks tientallen kinderen zingen.

Een 10-delige serie over het koor, de Schola Cantorum, uitgezonden in 2019 door Omroep Brabant, kreeg een vervolg in een langere documentaire met de titel Schola. Hans Borgman maakte deze serie onder de noemer ‘Goud van Brabant’. Hij deed dit in opdracht van Omroep Brabant, provincie Noord-Brabant en stichting Nieuwe Helden over het koor van de Sint-Jan.

Saamhorigheid, toewijding, het doorgeven van traditie en de muzikale en sociale vorming van de jonge leden vormen het raamwerk van de vertelling. De documentaire toont al deze verschillende aspecten van het nog steeds actieve koor. Koorleden werden geportretteerd in hun eigen omgeving, in het Sint Janshuis waar wordt gerepeteerd én in de monumentale omgeving van de gotische Sint Janskathedraal. Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor het eeuwenoude repertoire dat de Schola Cantorum zingt ter ondersteuning van de wekelijkse liturgie.

De film speelt voorafgaand aan wat een van de hoogtepunten in dit jubileumjaar belooft te worden, Nacht van de Koorzang. Ga voor meer informatie over het programma van 750 jaar koorzang in de Sint Jan naar: www.750jaarkoorzang.nl

Nagesprek met Hans Borgman
Na afloop van de film vindt er in Podium Azijnfabriek nog een nagesprek plaats met Hans Borgman. Dit nagesprek wordt geleid door Beitske de Jong, freelance presentator bij NPO Klassiek en duurt tot 18.00 uur.

info

www.theateraandeparade.nl/programma/film-schola/7329

locatieTheater aan de Parade, Parade 23
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl