Vandaag is dinsdag 23 juli  

categorie categorie processie
processie
wanneermaandag 6 april 2026    Evangelie van 2026-04-06
(2e Paasdag)
begintijd11:00 uur
 titelPaardenprocessie Hakendover
beschrijving

In Hakendover (Tienen) trekt op paasmaandag de jaarlijkse paardenprocessie uit. Met doorgaans meer dan 15.000 bezoekers voor dit evenement, ziet het Vlaams-Brabantse dorp zijn bevolking van 1.500 inwoners vijfhonderd zielen eenmaal per jaar verveelvoudigd. De processiedag in Hakendover begint met een plechtige eucharistieviering.

Meteen daarna trekt de processie uit, met als hoogtepunt de spectaculaire paardengalop met honderden ruiters op de Tiense berg. Ten slotte volgt de zegening van de bedevaarders, de paarden en de veldgewassen.

De oorsprong van deze processie gaat terug op de jaarlijkse herdenking van de stichting van de plaatselijke kerk. Die is toegewijd aan de Goddelijke Zaligmaker. Met een levend retabel wordt in de processie de stichtingslegende uitgebeeld. Volgens die legende zou de kerk van Hakendover in 690 opgetrokken zijn op initiatief van drie vrome maagden.

info

www.pp-h.be

locatieHakendover
plaatsTienen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl