Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 30 juni    Evangelie van 2024-06-30
begintijd14:45 uur
 titelProcessie van het Heyligh Hout
beschrijving

Sinds 2013 worden er in Dordrecht elk jaar twee splinters (reliek) van het Kruishout van Christus in processie rondgedragen door de binnenstad. Het startpunt is de Grote Kerk waar de splinters in de Middeleeuwen ooit werden vereerd en het eindpunt vormt de Antoniuskerk (schuin tegenover het centraal station) waar de reliekhouder met de splinters na de processie teruggebracht wordt naar een eigen rustaltaar achter in de kerk.

De verering van het heilig Hout gaat terug op een Middeleeuwse legende die verhaalt hoe de beide splinters via een koopman uit Brugge uiteindelijk in Dordrecht terechtkwamen. De splinters werden in een gouden kruis op een altaar in de Onze Lieve Vrouwe Kerk (ook bekend als: de Grote Kerk) geplaatst. Toen de reliek met de splinters na een grote brand ongeschonden werd teruggevonden, ontstond daar een grote verering voor. Dordrecht werd een heuse bedevaartsplaats. Tijdens de Reformatie werd de reliek overgebracht naar Vlaanderen om pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Dordrecht terug te keren.

Deze processie start om 14.45 uur in de Grote Kerk. Hier is een kort gebedsmoment onder leiding van de voorganger van deze gemeenschap, waarna de processie door de starten van de binnenstad trekt. Onderweg is er een statie bij de Trinitatiskapel en bij de Wilhelminakerk. Aan de processie doen ook andere christelijke kerken en broederschappen mee. Rond 16.30 wordt de dag afgerond met een hapje en een drankje op het kerkplein van de H. Antoniuskerk. U bent van harte welkom om deze processie mee te lopen.

info

(078) 613 63 90 (ma/di/do 9.00-12.30 uur)
www.katholiekdrechtsteden.nl

locatieOnze-Lieve-Vrouwekerk, Lange Geldersekade 2
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl