Vandaag is vrijdag 14 juni  

categorie categorie processie
processie
wanneermaandag 9 juni 2025    Evangelie van 2025-06-09
(2e Pinksterdag)
 titelMariaprocessie Emmer Compascuum
beschrijving

Elk jaar is bij de H.Willehaduskerk te Emmer-Compascuum op 2e Pinksterdag een veelbezochte processie naar de bedevaartskapel ‘Maria, Hertogin van Drenthe’. Het beeld in de kapel van Maria als Zetel van Wijsheid met het Kind Jezus op haar schoot is geïnspireerd door het wapen van de provincie Drenthe waar Maria en het Kind op voorkomen. Het wapen gaat terug op het vroegere Cisterciënzer vrouwenklooster Maria in Campis te Assen (13e en 14e eeuw).

De bedevaarttraditie ontstond in de 20e eeuw uit dankbaarheid voor de terugkeer van alle 24 jongemannen uit Emmer Compascuum die in 1948 als dienstplichtig militair deelnamen aan politionele acties in voormalig Nederlands Indië. De bouw van de kapel startte in 1950. De kleine kapel is opgetrokken uit zogeheten kloostermoppen van het klooster in Ter Apel dat in die tijd nog een ruïne was. Op zondag 24 juni 1951 zijn de kapel en het Mariabeeld ingewijd door deken P. Veltman. 

De jaarlijkse devotie tot Maria, Hertogin van Drenthe, op Tweede Pinksterdag is nog altijd levend.

info

www.mariahertoginvandrenthe.nl

locatieSint Willehaduskerk, Hoofdkanaal Oostzijde 83
plaatsEmmer-Compascuum (Drenthe)
postcode78
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl