Vandaag is dinsdag 21 mei  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerzaterdag 20 t/m donderdag 25 juli    Evangelie van 2024-07-20
 titelZomerschool - Ludens Quaerens
beschrijving

In de zomervakantie van 2024 organiseert instituut Ludens Quarens weer een ‘Zomerschool’. Een week lang verdiepen in het denken van enkele van de grootste filosofen en theologen allertijden, Thomas van Aquino, C.S. Lewis en J. Ratzinger.

Voor wie?
Je hebt zin om aan het denken gezet te worden over de grote vragen van het leven, vooral de vragen over God en geloof. Je wil je bij het nadenken over die vragen laten helpen door C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger, als vertegenwoordigers van de christelijke intellectuele traditie, en door de docent, die zelf een gelovig en praktiserend katholiek is. Het maakt niet uit of je zelf gelovig bent of niet, of twijfelt, of wat dan ook. Het maakt ook niet uit hoe oud je bent of wat je achtergrond is.

Wat bespreken we?
We bespreken passages uit de werken van C.S. Lewis, Thomas van Aquino en Joseph Ratzinger. Van Lewis bespreken we het tweede deel van zijn beroemde boekje Mere Christianity. In dat deel legt hij stap voor stap uit wat christenen wel en niet geloven. Van Thomas van Aquino bespreken we de eerste kwestie van zijn meesterwerk Summa Theologiae. In die kwestie (de Summa is niet ingedeeld in hoofdstukken maar in kwesties) stelt hij zich de vraag wat theologie eigenlijk is. Van Ratzinger - later paus Benedictus XVI - bespreken we zijn veelbesproken Regensburglezing, waarin hij beschrijft hoe het geloven en het denken in de loop der eeuwen uit elkaar gedreven zijn, om te bepleiten dat ze niet zonder elkaar kunnen en dus in de Kerk en in ieder van ons herenigd moeten worden.

Ludens Quaerens
Ludens Quaerens is een instituut voor intellectuele ontwikkeling in een katholieke geest. De missie is om mensen te helpen bij de vorming en ontwikkeling van hun intellect in een katholieke geest. Anders gezegd: om mensen te helpen hun verstand zo te vormen dat het de ontmoeting met en de liefde voor Christus niet in de weg zit maar juist bevordert. Anders gezegd: om mensen te helpen thuis te geraken in de christelijke intellectuele traditie. Mgr. Hendriks is prominent lid van het comité van aanbeveling.

Details

wat: Ludens Quaerens Zomerschool
wanneer: zaterdag 20 t/m donderdag 25 juli 2024
waar: Abdij van Postel te Mol, net over de Nederlands-Belgische grens
kosten: € 235 voor studenten - € 450 voor niet-studenten
docent: Niko Schonebaum MA
aanmelden: forms.gle/zKSxa8bjmXJSCmNs6

info

www.ludensquaerens.nl

locatieAbdij van Postel, Abdijlaan 16
plaatsMol (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl