Vandaag is dinsdag 23 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneermaandag 19 t/m vrijdag 23 augustus    Evangelie van 2024-08-19
 titelZomercursus Amici Cantus Gregoriani
beschrijving

Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert elke twee jaar de ACG Zomercursus Gregoriaans. Dit jaar vindt de cursus plaats in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus 2024.

De Zomercursus richt zich op twee groepen. Beide groepen bestaan uit zangers (v/m) en dirigenten (v/m). Groep I is nieuwsgierig naar het gregoriaans maar heeft er nog weinig ervaring mee. Groep II heeft al gregoriaans gezongen of gedirigeerd en zoekt muzikale en theoretische verdieping.

  • Groep I
    zangers en dirigenten die het gregoriaans willen leren kennen.
    In groep I maakt u kennis met de notatie van de melodieën. U start met eenvoudige genres, in de loop van de week komen rijkere melodieën aan bod. U krijgt een idee van de interpretatie van de middeleeuwse notatie, de semiologie. Liturgische basisbegrippen komen ook aan de orde. U gaat ervaren hoe inspirerend het is om gregoriaans in een groep te zingen op basis van de rijkdommen van de middeleeuwse notatie. Als u gregoriaans wilt leren dirigeren begint u met eenvoudig repertoire. Het gaat hierbij zowel om de muziek als om de tekst. Daarbij komt ook de eenduidigheid van uw directiegebaar aan de orde, uw liturgisch bewustzijn van de dirigent én uw didactische aanpak van een repetitie.
  • Groep II
    zangers en dirigenten op zoek naar muzikale en theoretische verdieping. Als deelnemer in groep II beschikt u over een goede basiskennis van de semiologie in de notatie van Sankt Gallen en Metz, zoals beschreven in Sémiologie Grégorienne van Eugène Cardine. U leert complexere mis- en officiegezangen structureel te analyseren en semiologisch verantwoord te interpreteren. Het gaat hierbij om responsoria, offertoriumverzen, Graduales en Alleluia´s met hun verzen. Ook wordt aandacht geschonken aan de zangtechniek. Als dirigent traint u met dit repertoire uw directietechniek.

Docenten
De cursusleiding berust bij Anthony Zielhorst. De cursus van groep I wordt verzorgd door Joachim Kelecom en Rens Tienstra. De cursus van groep II wordt verzorgd door Eugeen Liven D’Abelardo en Jaan-Eik Tulve.

Theoretische verdieping
Als zanger en dirigent van gregoriaans repertoire is een gedegen theoretische achtergrond zeer wenselijk. Om hierin te voorzien worden in het avondprogramma workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

info

www.gregoriaans-platform.nl

locatieAbdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3
plaatsBerkel-Enschot (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl