Vandaag is dinsdag 16 april
Verjaardag paus Benedictus XVI
 

categorie categorie Cursus
cursus
wanneermaandag 14 t/m zaterdag 19 augustus 2023    Evangelie van 2023-08-14
(Heilige Maximiliaan Kolbe)
 titelZomerschool - Meedenken met Thomas van Aquino
beschrijving

In de zomervakantie van 2023 organiseert instituut Ludens Quarens weer een ‘Zomerschool’. Een week lang verdiepen in het denken van een van de grootste filosofen en theologen allertijden: Thomas van Aquino.

Een groep van zo’n vijftien mensen van tussen de 18 en de 40, de meeste christen, maar niet allemaal, met een bevlogen en bekwame docent en in een mooie en inspirerende omgeving. In 2023 worden twee zomerscholen aangeboden: 10 t/m 15 juli in Heiloo en 14 t/m 19 augustus in Mol, België.

Meedenken met Thomas van Aquino
Nadenken over het christelijk geloof. Wat geloven we eigenlijk, en waarom, en hoe werkt het? Die vragen boeien je, je denkt er wel eens over na, je leest er graag over, en als het opkomt heb je er goede gesprekken over met vrienden of vriendinnen. Toch heb je door dat je nog niet echt diep in die vragen bent doorgedrongen, zo diep als je zou willen. Deze zomerschool is precies daarvoor bedoeld. Een levendige groep deelnemers, een mooie omgeving, een bevlogen docent, een van de grootste theologen uit de christelijke traditie komen samen om een week lang met toewijding en plezier na te denken over de grote vragen van het leven, de vragen over de mens, over God en over de wereld om ons heen.

Wat bespreken we?
In juli bespreken we passages uit het traktaat van Thomas van Aquino over het menselijk handelen, de moraal, het goed en kwaad van ons handelen en het geweten. Het betreft het tweede deel van de Summa Theologiae, kwesties 18 t/m 21. De docent zal eigen vertalingen van de passages beschikbaar stellen.

In augustus bespreken we passages uit het traktaat van Thomas van Aquino over het einddoel van het menselijk leven, de gelukzaligheid, en aanverwante onderwerpen. Het betreft de eerste vijf kwesties van het tweede deel van de Summa Theologiae. De docent zal eigen vertalingen van de passages beschikbaar stellen. Deelnemers worden aangemoedigd het boek ’Wat maakt gelukkig’ aan te schaffen, dat een vertaling van die passages bevat.

Ludens Quaerens
Ludens Quaerens is een instituut voor intellectuele ontwikkeling in een katholieke geest. De missie is om mensen te helpen bij de vorming en ontwikkeling van hun intellect in een katholieke geest. Anders gezegd: om mensen te helpen hun verstand zo te vormen dat het de ontmoeting met en de liefde voor Christus niet in de weg zit maar juist bevordert. Anders gezegd: om mensen te helpen thuis te geraken in de christelijke intellectuele traditie. Mgr. Hendriks is prominent lid van het comité van aanbeveling.

Details

wat: Ludens Quaerens Zomerschool
wanneer en waar: van maandag 10 t/m zaterdag 15 juli 2023 - O.L.V. ter Nood, Heiloo
van maandag 14 t/m zaterdag 19 augustus 2023 - Abdij Postel, Mol, België
kosten: € 235 voor studenten - € 450 voor niet-studenten
docent: Niko Schonebaum MA

info

www.ludensquaerens.nl

locatieAbdij van Postel, Abdijlaan 16
plaatsMol (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl