Vandaag is donderdag 11 augustus  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 10 juli    Evangelie van 2022-07-10
begintijd16:00 uur
 titelSint-Godelieve processie
beschrijving

Het tragische levensverhaal van Godelieve spreekt nog altijd tot de verbeelding. De Godelieveprocessie, die elk jaar op de eerste zondag na 5 juli door de straten van Gistel trekt, getuigt daarvan.

Uit archiefstukken blijkt dat de processie al uitging in 1459. Een moderne processie zet deze eeuwenoude traditie verder. In 2017 werd de Godelieveprocessie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Circa duizend figuranten in historische klederdracht beelden het leven van Godelieve uit: vanaf haar geboorte en haar jeugd over haar mislukte huwelijk tot haar brutale marteldood in 1070. Godelieve werd in 1084 heiligverklaard en dus als voorbeeld gesteld voor de komende eeuwen. Dit vormt het onderwerp van het laatste gedeelte van de processie.

In de tweede helft van de vorige eeuw werd de processie tweemaal grondig vernieuwd: in 1955 naar ontwerpen van Jos Speybrouck en in 1970 met Arno Brys als ontwerper en Frans Vromman als regisseur. Meer recent, in 2000-2001, kreeg op aangeven van regisseur Arnold Lernout en kunstenaar Mon Camelbeke het slotgedeelte een nieuwe vorm met de voorstelling van het vierkronenmotief. In 2012 werden onder leiding van regisseur Guido Willaert twee nieuwe praalwagens (de geboorte en het huwelijk van Godelieve) gerealiseerd. Sinds 2016 is Jan Bonne regisseur van de processie.

De processie is zonder meer het belangrijkste socioculturele gebeuren dat Gistelnaren met elkaar verbindt en dit over de generaties en de eeuwen heen. Het is een traditie die generaties geleden is opgestart vanuit een diep christelijk geloof in de figuur van Godelieve. Samen processie vormen was een uitgelezen moment voor het samen vertolken van het geloof. Heel wat families in Gistel blijven er een punt van maken om samen in groep deel te nemen aan de processie uit traditie, om de gewoonte van de vorige generaties in stand te houden en omwille van de universele waarden die de figuur van Godelieve symboliseert. Het is ook een gemeenschappelijk project van heel wat Gistelse verenigingen. Aan geen enkel ander evenement in Gistel verlenen zoveel verenigingen hun medewerking als aan de processie.

Praktisch
Op de zondag van de processie wordt de stadskern voor alle doorgaand verkeer afgesloten vanaf 14 uur. Alleen wie als medewerker vooraf in bezit is van een ‘vrije doortocht’-kaart kan de startplaats nog tot 15 uur bereiken vanuit de richting Brugge. Alle doorgaande verkeer wordt omgeleid.

Parkeergelegenheid is voorzien langs de Sportstraat, de Brugse baan en de Nieuwpoortse steenweg of aan de abdij Ten Putte, vanwaar een gratis shuttlebus naar het centrum voert.

Bezoekers met een beperking kunnen - mits het voorleggen van de officiële Europese blauwe parkeerkaart - tot uiterlijk 15 uur via de Nieuwpoortse steenweg de parking bereiken die speciaal voor hen voorzien wordt achter ‘La Gare’, vlak bij het administratief centrum. Kom best op tijd!

De processie start om 16 uur aan het Godelievecollege, het knooppunt van de Ellestraat, de Bruidstraat en de Sint-Jansgasthuisstraat, waarlangs een tribune voor genodigden opgesteld staat. Er worden op twee locaties zitplaatsen aangeboden. Ofwel ter hoogte van het kruispunt van de Callaertswalledreef en de Stationsstraat, ofwel aan het einde langs de Kerkstraat. De huurprijs van € 2 betaal je ter plaatse. Zitplaatsen kunnen vooraf gereserveerd worden via de toeristische dienst. De slotceremonie heeft omstreeks 18 uur plaats aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Op de dag van de processie zijn er ook verschillende randactiviteiten in het stadspark en in de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Na de processie wordt iedereen uitgenodigd op een volksfeest in het stadspark, tussen de kerk en de markt.

info

www.godelievevangistel.be/godelieveprocessie

locatieSint-Godelievecollege, Sint-Jans-Gasthuisstraat 20
plaatsGistel (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl