Vandaag is zondag 23 januari  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf dinsdag 4 januari    Evangelie van 2022-01-04
begintijd19:30 uur
eindtijd21:30 uur
 titelCursus Kerklatijn
beschrijving

Op dinsdagavond 4 januari 2021 start om 19.30 uur een cursus Kerklatijn voor beginners in Utrecht. In tien bijeenkomsten neemt docent C. Mennen cursisten mee in het vertalen en begrijpen van Latijnse teksten uit de liturgie.

Latijn is een boeiende taal. Eeuwenlang vormde het Latijn de lingua franca voor religie, wetenschap, onderwijs en cultuur. In de Rooms-Katholieke Kerk is het Latijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de liturgie, de eredienst die gelovigen brengen aan God. Het christelijk Latijn heeft een heel eigen ontwikkeling doorgemaakt, waardoor een eigen woordenschat en uitspraak zijn ontstaan.

Hoewel weinig mensen Latijn direct kunnen lezen en begrijpen, is het Latijn in de liturgie allerminst bedoeld om onbegrijpelijk of mysterieus te zijn. Iedereen kan leren om de Latijnse teksten te begrijpen. Wie met de taal aan de slag gaat, ervaart voldoening wanneer een zin opeens inzichtelijk wordt en begint de bondigheid en literaire stijlmiddelen te waarderen, die Kerklatijn een bijzondere zeggingskracht geven.

De cursus Kerklatijn die de Vereniging voor Latijnse Liturgie aanbiedt, is bedoeld voor beginners. U hoeft geen eerdere kennis of ervaring met Latijn te hebben, al is het wel handig als u zinnen kunt ontleden. De cursus bestaat uit tien tweewekelijkse bijeenkomsten die onder leiding staan van emeritus-pastoor Cor Mennen. Als lesboek wordt gebruik gemaakt van het Handboek voor Kerklatijn. De cursustijd bestaat uit 20 uur. Van deelnemers wordt verder verwacht dat ze bereid zijn ook thuis enige tijd aan de taalstudie te besteden.

Plaats van de cursus is het Thomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12 te Utrecht. Bij het leerhuis is voldoende gratis parkeergelegenheid. De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur. De data zijn steeds de eerste en derde dinsdag van de maand:

  • 4 en 18 januari
  • 1 en 15 februari
  • 1 en 15 maart
  • 5 en 19 april
  • 3 en 17 mei 2022

Aan de cursus zijn geen kosten verbonden, al wordt een vrijwillige bijdrage altijd op prijs gesteld.

Wilt u aan de cursus Kerklatijn deelnemen? Meldt u dan aan bij het secretariaat van de Vereniging en geef daarbij uw naam en telefoonnummer op.

info

secretariaat@latijnseliturgie.nl
www.latijnseliturgie.nl/2021/10/26/cursus-kerklatijn

locatieThomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl