Vandaag is maandag 26 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 24 juli    Evangelie van 2021-07-24
begintijd14:00 uur
 titelRondleiding H. Maria Praesentatiekerk Asten
beschrijving

VVV Asten en Parochie Heilige Franciscus houden in juli en augustus rondleidingen onder leiding van VVV-gidsen door de H. Maria Presentatiekerk in Asten.

De rondleidingen staan gepland op drie zaterdagen:

  • zaterdag 24 juli 2021
  • zaterdag 7 augustus 2021
  • zaterdag 21 augustus 2021

De rondleidingen starten om 14.00 uur en eindigen tussen 15.00 en 15.30 uur.

Aanmelden bij VVV Asten is verplicht.

De kosten bedragen € 4,50 p.p. en kinderen tot en met 7 jaar gratis.

Geschiedenis
Aan het einde van de 19de eeuw is Asten een tamelijk rijk dorp met veel fabrieken en welgestelde notabelen. Tijd voor een nieuwe kerk vindt pastoor L.J. van de Mortel. Tussen 1896 en 1898 wordt de kerk gebouwd in de toen moderne neogotische stijl. Onder leiding van architect Caspar Franssen uit Roermond komt het indrukwekkende bouwwerk tot stand. 

Er wordt natuurlijk gezegd dat zij de mooiste is van alle circa 25 kerken die Franssen in Brabant bouwde. Of dat waar is, kun je met eigen ogen zien. Tijdens een rondleiding met een VVV-gids hoor je ‘alles’ over de circa 125 levensjaren van de kerk, over de verstopte schilderingen die in 2019 tevoorschijn zijn gekomen, over het hoofdaltaar van Hendrik van der Geld (1838-1914) uit Boxtel en de kruiswegstatie van Frans Knirsch (1920) uit dezelfde plaats. Tot de inventaris van de middeleeuwse kerk behoren de beelden van de calvariegroep (1480-1490) en een gepolychromeerde voorstelling van de heilige Apollonia (1525-1530). De tang in haar rechterhand is een verwijzing naar deze beschermheilige van tandartsen. De beelden kregen een ereplaats in het huidige gebouw.

Natuurlijk toont de kerk, die ook bekend staat als Kathedraal van De Peel, naast de bloei van het Rijke Roomse Leven uit haar ontstaansperiode, ook de schade van de Tweede Wereldoorlog en de veranderingen in de liturgische gebruiken sinds het Tweede Vaticaans Concilie. 

Ook de muurschilderingen en het oxaal zijn meer dan de moeite waard; deze laatste bevat sinds kort zelfs een tentoonstellingsruimte, die waarschijnlijk voor veel herkenning zal zorgen.

Een bezoek brengen aan het oxaal is overigens alleen mogelijk indien u goed ter been bent.

(foto: Rob Fritsen)

info

www.landvandepeel.nl/nl/de-regio/asten
www.rkfranciscus.nl

locatieH. Maria Presentatiekerk, Wilhelminastraat 3
plaatsAsten (Noord-Brabant)
postcode57
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2021 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl