Vandaag is dinsdag 5 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerdonderdag 20 mei 2021 t/m zondag 31 juli    Evangelie van 2021-05-20
 titelIgnatiusjaar
beschrijving

Op 20 mei 1521 raakt Ignatius van Loyola gewond door een kanonskogel. Zijn been ligt in puin. Een lang ziekbed volgt. Eerst wil hij maar één ding: zijn leven als ridder zo snel mogelijk weer oppakken. Maar dan ontdekt hij dat God andere dingen voor hem in petto heeft.

Twintig jaar later sticht hij met enkele vrienden de Sociëteit van Jezus, ook wel bekend als de jezuïetenorde. Wat is er in tussentijd gebeurd? Donderdag 20 mei is het precies 500 jaar geleden dat die kanonskogel het been van Ignatius verwondde. Voor de jezuieten wereldwijd is dat het startsein van een jubileumjaar.

Belangrijke dag in het jubeljaar is 12 maart 2022 wanneer gevierd wordt dat Ignatius 400 jaar geleden heilig werd verklaard.

Het jubeljaar zal worden afgesloten op 31 juli 2022, het feest van H. Ignatius.

Programma

 • Op 23 mei 2021 om 20.00 uur start het Ignatiusjaar met een wereldwijd gebed. Onze generale overste, Arturo Sosa, gaat ons voor in gebed. Ook paus Franciscus bidt met ons mee.
 • In juli 2021 start een reizende tentoonstelling in de Krijtberg Amsterdam. De tentoonstelling bestaat uit 50 voorwerpen met aandacht voor de vier apostolische speerpunten van de jezuïeten en voor de geschiedenis van de Sociëteit in Vlaanderen en in Nederland. De tentoonstelling zal te zien zijn in Amsterdam, Nijmegen, Drongen, Heverlee, Mechelen, om te eindigen in Antwerpen – mogelijk komen er nog plekken bij.
 • September 2021 Panelgesprek Johan Tahon, Jan Koenot sj, Nikolaas Sintobin sj en Wauthier de Mahieu sj in de Oude Abdij.
 • Op 21 september 2021 Wijdingsfeest Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.
 • Oktober 2021 Een podcast/hoorspel over Ignatius (klein uur) met speciale geluidsefecten. Gemaakt door Guido Attema.
 • Oktober 2021 Boekpresentatie van twee boeken van Mark Rotsaert (Averbode) in Drongen, organisatie door Tertio.
 • November 2021 Boekpresentatie van het (werk)boek dat pater generaal Arturo Sosa schreef voor het Ignatiusjaar.
 • 09, 16, 23 en 30 november Studentenaanbod in Antwerpen van vier modules: Ketterpletters en samenzweerders? Jezuïeten: mythe en werkelijkheid.
 • Februari 2022 Boekvoorstelling Ignatius van Loyola en andere verhalen van bekering (Averbode) – met bijbehorende podcastreeks.
 • 06 februari 2022 Première theatermonoloog: Ignatius – De ridder maakt een knieval in Oude Abdij Drongen. Monoloog ‘van’ Ignatius, geschreven door Dries van den Akker en uitgevoerd door Kurt Defrancq. Minstens 19 optredens in Nederland en Vlaanderen, in februari en maart. De theatermonoloog werd in het Engels vertaald en van daaruit naar andere talen. De monoloog zal ook opgevoerd worden in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Litouwen, Portugal, New York.
 • Februari en begin maart 2022 Studentenaanbod in Heverlee van vier modules: Ketterpletters en samenzweerders? Jezuïeten: mythe en werkelijkheid.
 • 12 maart 2022 Wereldwijd feest Ignatiusjaar.
 • 15 mei 2022 Ignatiaanse Familiedag in Oude Abdij Drongen. Alle GCL-leden zijn daar welkom. Een dag met workshops en getuigenissen (ook enkele in het Engels) en een feestelijke eucharistieviering met de overste van Vlaanderen en Nederland, Marc Desmet sj.
 • In de zomer 2022 Loyolatocht: Van hardloper tot hartloper. Van 26 juli tot 8 augustus 2022. Leeftijd: 18-35 jaar.
 • Concert. De cantate Anima Christi van Albert Boone sj wordt opnieuw uitgevoerd in het College van Aalst (opgericht 1622) en in Antwerpen. Wegens Covid-19 is er nog geen datum vastgelegd.

info

www.jezuieten.org/ignatius500jaar

locatie
plaatswereldwijd
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl