Vandaag is dinsdag 22 september  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Bisdom Haarlem-Amsterdam
(B Haarlem)

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Website

Postbus 1053
2001 BB Haarlem

Leidsevaart 146
2014 HE  Haarlem

tel (023) 5112 600
fax (023) 5112 629

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 28 mei t/m dinsdag 2 juni    Evangelie van 2020-05-28
 titelRelieken H. Bernadette in Heiloo *AFGELAST*
beschrijving

Vanaf 10 mei tot half juni komen de relieken van de H. Bernadette naar Nederland. Bernadette is de zieneres van Lourdes. Toen zij ca. 14 jaar oud was heeft zij 18 verschijningen gehad van de Maagd Maria, ‘de witte dame’, zoals zij zelf Maria aanduidde voordat Maria zich aan haar bekend maakte als ‘de On­be­vlekte Ont­van­ge­nis’.

Dit was op 25 maart 1858, vier jaar nadat de Kerk het dogma van de On­be­vlekte Ont­van­ge­nis van Maria had afgekondigd. Toen zij deze woorden vertelde aan haar pastoor, Peyramale, was deze overtuigd van de echtheid van de verschijningen, een ongeletterd meisje van 14 jaar kon deze woorden nooit weten. Ze wist ook niet wat de H. Maagd hiermee bedoelde.

Zusters van Liefde
Na de verschijningen is Bernadette ingetreden bij de zusters van Liefde in Nevers, hier heeft ze een vrijwel verborgen, maar heilig leven geleid, tot haar dood in 1879. In 1925 is zij zalig en in 1933 heilig verklaard. Haar lichaam bleek bij drie opgravingen die hadden plaats­ge­von­den ten behoeve van de zalig­ver­klaring nog volledig intact. In 1925 wordt haar lichaam daarom opge­baard in een glazen schrijn in het klooster in Nevers. Daar is het nog steeds mogelijk haar te bezoeken en tot haar te bidden. Op de zichtbare lichaamsdelen is nu wel een laagje was aanwezig, waardoor ze eruitziet of ze gisteren is gestorven, of dat ze alleen maar slaapt.

Bekering en gebed
De bood­schap van de heilige Maagd aan Bernadette was heel eenvoudig, ze heeft maar heel weinig woorden gesproken. De kern zit vervat in de woorden van de achtste, negende en tiende verschijning: “Ga naar de bron, drinken en u wassen”, “Boete, boete, boete”, “Bid tot God voor de zondaars”. Het is dus een oproep tot bekering en tot gebed. Ook is Lourdes een plek geworden waar veel zieken troost vinden en ook genezingen plaats­vin­den, vaak door het water van de bron die toen ontstaan is.

Jaar van Bernadette - 2019
Het is heel bijzonder dat de relieken van de H. Bernadette nu zelf op bede­vaart zijn. Dit is ter ere van het Jaar van Bernadette in 2019, ter viering van 175 jaar van haar geboorte en 140 jaar na haar overlijden. De relieken zijn reeds op doortocht geweest in Frankrijk, Spanje, Italië en Ierland. En nu dus zullen ze België en Nederland aandoen. In Nederland is er binnen elk bisdom een plaats aangewezen waar ze zullen worden vereerd, en soms ook op meerdere plekken. In ons bisdom zal dit op ons heiligdom zijn, een hele eer dus.

Pro­gram­ma
De relieken zullen in Heiloo zijn vanaf donderdag 28 mei tot dinsdag 2 juni. Er is reeds een begin gemaakt van een pro­gram­ma waarin ver­schil­lende elementen aan bod zullen gaan komen: plechtige ontvangst, kinderen/ scholen, jon­ge­ren, zieken, nachtwake, Feest van Onze Lieve Vrouw ter Nood op zaterdag 30 mei, processie en het Feest van de Vrouwe van alle Volkeren - dit jaar op ons heiligdom gevierd op Eerste Pinksterdag.

info

(06) 40 125 490
rector@olvternood.nl
www.olvternood.nl

organisatieBisdom Haarlem-Amsterdam
locatieDiocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl