Vandaag is donderdag 9 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzondag 19 januari    Evangelie van 2020-01-19
begintijd10:00 uur
 titelDag van het Jodendom Tilburg
beschrijving

De ‘Dag van het Jodendom’ (17 januari) werd in 2008 ingesteld door de Rooms-katholieke bisschoppen van Nederland met de bedoeling om de kennis over het Jodendom onder christenen te vergroten en de dialoog tussen joden en christenen te bevorderen. Sinds het bestaan van deze dag besteedt de Petrus en Pauluskerk in Tilburg hier aandacht aan.

In 2020 wordt deze dag gevierd op zondag 19 januari tijdens de eucharistieviering van 10.00 uur. Centraal in deze viering staat het thema ”Uw wet in mijn hart”, ontleend aan de antwoordpsalm van de zondag. Psalmen worden door zowel joden als door christenen gezongen en gebeden. Psalm 40 is de antwoordpsalm van deze zondag. De tekst nodigt uit om mee te zingen: “Hier ben ik God, Uw wil te doen is mijn vreugde”.

Tijdens de viering wordt de psalm driemaal gezongen. Eerst in het Hebreeuws, de taal waarin hij geschreven is en nog steeds in de synagoge klinkt. Hiervoor komt Tali/Cristina Salman, een van de voorzangers (chazanniet) van de Liberaal Joodse Gemeente in Tilburg naar de kerk. Een chazanniet is de vrouwelijke vorm van chazan of voorzanger, die de dienst in de synagoge leidt. Daarna wordt de psalm in het Latijn (gregoriaans) gezongen door Joost van der Wulp, de cantor/dirigent van het Petrus en Pauluskoor. Tenslotte zingt de gemeenschap de psalm als beurtzang in het Nederlands, in de vertaling van Ida Gerhardt en Marie van der Zeyde. De muziek is van Michael Stumpel.

In de overweging wordt stilgestaan bij de betekenis van dit lied voor de mensen van vandaag. Na afloop van de viering, rond 11.30 uur, wordt de muzikale ontmoeting tussen joodse en katholieke tradities voortgezet met het zingen van enkele liederen uit elkaars traditie.

info

www.dagvanhetjodendom.nl

locatieHH. Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl