Vandaag is dinsdag 22 september  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 11 t/m zondag 17 mei    Evangelie van 2020-05-11
(Sint Mamertus)
begintijd16:00 uur
 titelRelieken H. Bernadette Den Bosch *AFGELAST*
beschrijving

Relieken van de zieneres van Lourdes, de heilige Bernadette Soubirous komen dit voorjaar voor het eerst naar Nederland. Van 11 tot en met 17 mei worden ze getoond in de Bossche Sint-Janskathedraal. Het bisdom van ’s-Hertogenbosch biedt in die week tal van activiteiten aan, zo blijkt uit het programma dat vandaag door bisschop Gerard de Korte aan de parochies is bekendgemaakt.

Programma
De week vangt aan met een Mariavesper (kerkelijk avondgebed) op maandag 11 mei om 16.00 uur waarin Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht en bisschop-referent voor bedevaarten, en Mgr. De Korte voorgaan. In die vesper worden de relieken plechtig de Sint-Jan binnengedragen.

Van 11 tot en met 17 mei zijn er in de Sint-Jan verscheidene bijzondere vieringen en gebedsmomenten, in aanvulling op de reguliere eucharistievieringen van 8.30 en 12.30 uur (ma. t/m za.). Zo worden er dagelijks de lauden (8.15 uur), het rozenkransgebed (12.00 uur) en de vespers (16.00 uur) gebeden. Op zaterdagavond 16 mei is er een eucharistieviering met lichtprocessie en wake.

In en rondom de kathedraal wordt een gevarieerd programma aangeboden. Op vrijdagavond 15 mei wordt in de Sint-Jan bijvoorbeeld op een groot scherm de film ‘Je m’appelle Bernadette’ getoond over het leven van de heilige zieneres. De dag erna staat speciaal voor gezinnen een bijzondere tocht door de stad op het programma: ‘de Bossche route van Bernadette’.

Speciale activiteiten
Verder zijn er onder meer speciale activiteiten voor scholieren, jongeren en zorgbehoevenden. De week wordt afgesloten met een Mariavesper op zondag 17 mei om 16.00 uur waarin de relieken door Mgr. De Korte worden overgedragen aan vertegenwoordigers van het bisdom Roermond.

In de folder in de bijlage is een overzicht opgenomen van de activiteiten. Op de homepage van de bisdomwebsite worden de komende tijd nadere bijzonderheden over het programma bekendgemaakt.

Europese tour
De relieken van Bernadette Soubirous worden tussen 11 mei en 15 juni door alle zeven Nederlandse bisdommen ontvangen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom Lourdes relieken voor korte tijd uit aan andere bisdommen. De afgelopen jaren heeft ‘Bernadette’ al rondreizen gemaakt door Italië, Duitsland en Spanje. Dit voorjaar bezoekt ze eerst België en vervolgens Nederland.

Relikwie
Een reliek, ook wel relikwie genoemd, is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest. Het reliek van Bernadette dat naar Nederland komt, is een stukje van haar huid. Het wordt bewaard in een reliekschrijn.

In 1858 verscheen in het Zuid-Franse Lourdes, Maria achttien keer aan Bernadette Soubirous (1844-1879). Lourdes zou uitgroeien tot een van de voornaamste katholieke bedevaartsoorden. Miljoenen pelgrims, onder wie vele duizenden Nederlanders, bezoeken jaarlijks het Mariaoord.

Oproep Mgr. De Korte
Mgr. De Korte roept belangstellenden op om van 11 tot en met 17 mei deel te nemen aan de activiteiten en naar de Sint-Jan komen om de relieken te bekijken, ‘maar vooral ook om in de kathedraal een moment van bezinning en gebed te hebben’. “De boodschap van Maria is even eenvoudig als duidelijk. Mensen worden opgeroepen tot bekering en gebed. Wij worden uitgenodigd om ons leven af te stemmen op Jezus en zijn Evangelie steeds meer gestalte te geven.”

Programma

maandag 11 mei 16.00 uur Ontvangst en Mariavesper om 16.00 uur


20.00 uur Lezing Mgr. Woorts, bisschop-referent bedevaarten (voor genodigden)
­
dinsdag 12 mei programma voor scholieren
­
woensdag 13 mei programma voor scholieren
­
donderdag 14 mei 14.00 uur Ontvangst zorgbehoevenden
­
vrijdag 15 mei 17.30 uur Samen eten - samen vieren met jongeren


19.30 uur Inleiding en filmvertoning Je m’apelle Bernadette in de kathedraal (aanmelden vereist)
­
zaterdag 16 mei 14.00 uur Bossche route van Bernadette


17.00 uur Feestmaaltijd


19.30 uur H. Mis, Lichtprocessie en wake
­
zondag 17 mei 13.30 uur Presentatie en ontmoeting met vrijwilliger bedevaarten


16.00 uur Mariavesper en overdragen relieken aan Bisdom Roermond

Dagelijks
08.15 uur - Lauden
08.30 uur - Eucharistieviering
12.00 uur - Rozenkransgebed
12.30 uur - Eucharistieviering
16.00 uur - Vespers

info

bernadette@bisdomdenbosch.nl
www.mariajohannes.nl
www.bisdomdenbosch.nl

organisatieBisdom Den Bosch
locatieSint-Janskathedraal Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl