Vandaag is maandag 25 mei
Sint Urbanus
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdonderdag 19 september 2019    Evangelie van 2019-09-19
begintijd19:15 uur
eindtijd21:15 uur
 titelLezing over kerkelijke edelsmeedkunst
beschrijving

Conservator John van Cauteren van het Gemeentemuseum Weert is onder andere gespecialiseerd in kerkelijk edelsmeedwerk. Het museum beschikt onder meer over een hoogwaardige collectie liturgisch zilver uit vijf eeuwen, qua omvang de grootste verzameling uit de provincie. Daarover houdt hij een lezing.

Tijdens de lezing zijn diverse, met name wat kleinere voorwerpen uit de museumcollectie te zien. Aan de hand daarvan worden alle aspecten rond dit fascinerend deelgebied van de kunstgeschiedenis belicht. Het gaat om herkomst, het gebruik van modellen, de diverse soorten objecten en hun (stijl)geschiedenis. Ook worden zilverkeuring door de eeuwen heen, gebruik, onderhoud en restauratie besproken. De technische aspecten zoals bijvoorbeeld het vergulden, verschillende versieringstechnieken zoals drijfwerk en graveren, email, evenals het verschil tussen handgesmede objecten en ‘fabriekswerk’ worden behandeld. U kunt de diverse objecten van heel dichtbij bekijken. Uiteraard is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

De spreker is John van Cauteren (Heerlen, 1957), conservator van het Gemeentemuseum Weert. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij studeerde af op de middeleeuwse kerkschat van de Dom te Utrecht, lokale kerkgeschiedenis en museologie. Al ver voor zijn studie was hij geïnteresseerd in religieuze kunst, een interesse die tijdens de studie en daarna alleen maar groter werd. Hij publiceerde onder andere over middeleeuwse kerkschatten, religieus edelsmeedwerk en schilder- en beeldhouwkunst. Daarnaast schreef hij (nog steeds verkrijgbare) kerkgidsen voor de voormalige abdijkerk van Thorn en de stiftkerk van Susteren.

De lezing vindt plaats in het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat 17 in Weert. Er is koffie en thee vanaf 19.15 uur en de lezing start om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 21.15 uur. De lezing is een gezamenlijk initiatief van de Broederschap Weert en het Dekenaal Processiecomité. Vrije entree en geïnteresseerden zijn van harte welkom!

info
locatieKlooster zusters Birgittinessen, Maasstraat 17
plaatsWeert (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl