Vandaag is vrijdag 29 mei  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 9 oktober 2019    Evangelie van 2019-10-09
begintijd19:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelKick-off DNA-dialoog
beschrijving

Praat mee over het aanpassen van DNA van embryo’s

Het mag niet, maar het is in het buitenland al wel gebeurd: het aanpassen van het DNA van embryo’s met behulp van de techniek CRISPR-Cas9. Daarmee is het misschien in de toekomst mogelijk om bepaalde ziektes uit te bannen. Maar kunnen we dan straks ook het uiterlijk van onze toekomstige kinderen veranderen, of ze slimmer en sportiever maken? Wat vind jij daarvan? Tijdens de DNA-Dialoog is er ruimte voor het delen en vormen van je mening, het stellen van vragen en het uitspreken van zorgen en wensen. De DNA-Dialoog gaat ons allemaal aan. In wat voor samenleving willen we leven? 

In november 2018 schrikt de wereld op als de Chinese onderzoeker He Jiankui het nieuws naar buiten brengt dat hij het DNA van twee baby’s heeft veranderd. Met behulp van de techniek CRISPR-Cas9 veranderde hij het DNA in de embryo’s waardoor de kinderen later een kleinere kans zouden hebben om besmet te raken met het aidsvirus. De Chinese onderzoeker hield geen rekening met de gevolgen. Want welke invloed heeft zo’n DNA-aanpassing bij mensen? Als deze baby’s later zelf kinderen krijgen, wordt de DNA-aanpassing doorgegeven aan nieuwe generaties. Wat vinden we daarvan?

Hoe we moeten omgaan met deze nieuwe techniek is een vraag die niet alleen beantwoord kan worden door artsen, wetenschappers en politici. Het is een vraag voor ons allemaal. Daarom heeft een aantal organisaties besloten om DNA-dialogen te organiseren, waarin iedereen kan meepraten over dit onderwerp. De uitkomsten van deze dialogen worden in een rapport verzameld en eind 2020 aangeboden aan politici, wetenschappers en de Nederlandse samenleving.

De eerste bijeenkomst is op 9 oktober in Huis van de Wijk, Post West, Tidemanstraat 80 in Rotterdam.

Iedereen is welkom
Scholieren, ouders en grootouders, kritische denkers en enthousiaste vragenstellers; iedereen is welkom om onder leiding van Eveline van Rijswijk mee te doen aan de dialoog.

Marc van Mil, universitair hoofddocent biomedische genetica UMC Utrecht, Eline Bunnik, universitair docent medische ethiek en filosofie van de Geneeskunde aan het Erasmus MC, en Gerard Adelaar, auteur van het boek ”De Onverbeterlijke Mens” gaan met het publiek in gesprek over de dilemma’s die deze technologie met zich meebrengt. Minister Hugo de Jonge opent de avond.

Aanmelden
Wil je meepraten over dit onderwerp?
Meld je aan op de website DNA-dialoog.

Initiatiefnemers
De DNA-dialoog is een initiatief van Erasmus MC, Rathenau Instituut, NPV – Zorg voor het leven, Erfocentrum en NEMO Kennislink. De dialogen worden gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

info

dnadialoog.nl/events/kickoff-dna-dialoog

locatieHuis van de wijk, Post West, Tidemanstraat 80
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl