Vandaag is donderdag 28 mei  

categorie categorie Lezing
lezing
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 1 oktober 2019    Evangelie van 2019-10-01
begintijd20:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelHenk Jumelet - Geloof en politiek
beschrijving

Gastlezing CDA-politicus Henk Jumelet

De plaatselijke katholieke geloofsgemeenschap bedrijft meestal geen politiek. De wekelijkse eredienst is een a-politieke gebeurtenis voor kerkgangers. Voorgangers geven in verkiezingstijd geen stemadvies. Hooguit bevestiging van het belang van democratische waarden.

De Nederlandse bisschoppen vinden het moeilijk zich op het gladde ijs van politiek debat te begeven. Had het Nederlandse katholicisme tot in de jaren ’70 nog regelmatig een politiek karakter; vandaag de dag lijkt de kerk van politiek ontdaan. Politiek is iets van de individuele gelovige geworden. Men maakt privé zijn of haar politieke keuze.

Is ‘politiek’ nog iets voor de kerk als instituut?  Op wereldniveau probeert de Rooms-Katholieke Kerk haar partij mee te blazen. Vaticaanse diplomatie speelt een positieve rol in vredesbesprekingen. Paus Franciscus nam  met zijn ‘groene’ encycliek Laudato Si stelling in de toenemende actuele klimaatdiscussie.

Houden wij geloof en politiek op afstand van elkaar? Of ontkomt de christelijke geloofsgemeenschap niet aan politieke keuzes? Na een inleiding over het thema volgt gesprek met aanwezigen.

Gastspreker CDA-politicus Henk Jumelet is Gedeputeerde van de Provincie Drenthe voor ondermeer Landbouw en Agribusiness, Natuur en Landschap en Informatisering.

Waar
Parochiezaal Franciscuskerk, de Schanswal 4, Emmen (voldoende parkeergelegenheid)

Wanneer
Dinsdag 1 oktober 2019 van 20.00 tot 22.00 uur

Voor wie
Leden van parochiebesturen en locatieraden maar vooral voor alle geïnteresseerden.

Opgave
aanmelden tot 20 september 2019 bij:
Vicariaat Groningen-Drenthe
t.a.v. mw. L. Winter
Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG Groningen
tel. 050-4065888, alle dagen (behalve vrijdagmiddag)
e-mail: vicariaatgrdr@bisdomgl.nl

Organisatie
De bezinningsavond over Geloof en Politiek is georganiseerd door de Projectgroep Toerusting van het Vicariaat Groningen-Drenthe.

info

Mw L. Winter
(050) 40 65 888 (alle dagen behalve vrijdagmiddag)
vicariaatgrdr@bisdomgl.nl
www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieParochiezaal Franciscuskerk, De Schanswal 4
plaatsEmmen (Drenthe)
postcode78
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl