Vandaag is donderdag 28 mei  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 18 september 2019    Evangelie van 2019-09-18
begintijd12:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelStudiemiddag burgerschapsvorming
beschrijving

Na het grote succes in 2018 organiseert de Nederlandse Katholieke Schoolraad in 2019 opnieuw een studie­middag over burger­schaps­vor­ming. Op 18 september 2019 wordt in het Sint-Janslyceum te ’s-Her­to­gen­bosch het gesprek gevoerd over dit belangrijke onderdeel van het onderwijs.

Deze studie­middag is bedoeld voor iedereen die werkzaam of geïn­te­res­seerd is in de katholieke schoolwereld. Mgr. dr. Jan Hendriks verzorgt als bisschopreferent voor het katholiek onderwijs de inleiding op de middag.

Katholieke scholen hebben een lange en rijke traditie als het gaat om het vormen van jonge mensen. Burger­schap zit katholiek onderwijs zogezegd in het DNA. De vraag is hoe daar handen en voeten aan te geven. Tijdens de studie­middag delen experts uit het veld hun visie over burger­schaps­vor­ming. Zo geeft Anne Bert Dijkstra, hoogleraar aan de UvA en coördinerend onderwijsinspecteur voor sociale kwaliteit, een overzicht van de wettelijke eisen en schetst hij het huidige burger­schaps­on­der­wijs. Lieven Boeve, hoogleraar aan de KU Leuven en directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, zal laten zien hoe men in België gestalte geeft aan burger­schaps­vor­ming.

Daarnaast zijn er presentaties uit de praktijk van docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs. Lea Gulikers, docent aan het Eckartcollege te Eindhoven, en Peter Burgers, docent aan Gymnasium Beekvliet te Sint-Michielsgestel, laten zien hoe morele vraagstukken en dilemma’s perfect passen binnen bestaande curricula. Vanuit het basis­on­der­wijs wordt een presentatie verzorgd met concrete voorbeelden hoe burger­schaps­vor­ming in het Primair Onderwijs gestalte krijgt. Ze blijkt een waardevolle impuls aan school- en onderwijs­ont­wik­ke­ling te bieden.

Programma
12:00 uur - Inloop met broodjeslunch
12:30 uur - Opening door Jean Wiertz, rector van het Sint-Janslyceum
12:35 uur - Inleiding door Mgr. dr. Jan Hendriks
12:45 uur - Presentatie door prof. dr. Anne Bert Dijkstra
13:30 uur - Uit de praktijk van het VO - drs. Lea Gullikers en drs. Peter Burgers
14:00 uur - Pauze
14:20 uur - Uit de praktijk van het basisonderwijs
14:50 uur - Presentatie door prof. dr. Lieven Boeve
15:35 uur - Gedachtewisseling, discussie en dialoog
16:05 uur - Bespiegeling door Erik van Kerkhoff
16:15 uur - Afsluiting door diaken drs. Titus Frankemölle, voorzitter NKSR
16:20 uur - Netwerkborrel

info

www.nksr.nl/uitnodiging-studiemiddag-burgerschapsvorming

locatieSint-Janslyceum, Sweelinckplein 3
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl