Vandaag is vrijdag 24 mei  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneerwoensdag 24 t/m zondag 28 april    Evangelie van 2019-04-24
 titelGeestelijke oefeningen voor vrouwen
beschrijving

Bij het heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood te Heiloo worden twee bijeenkomsten gehouden rond Geestelijke oefeningen; een voor mannen en een voor vrouwen.

De geestelijke oefeningen zijn bedacht  door een grote heilige in onze Kerk, tijdens moeilijke tijden rond de 1540.

Wat zijn de Geestelijke oefeningen? we kunnen het vergelijken aan de sport voor het lichaam: als je een sportman of vrouw wilt worden, moet je je oefenen. Je moet regelmatig trainen, op je voeding letten, bepaalde keuzes maken en je andere dingen ontzeggen. Het zelfde geldt wanneer je een vreemde taal onder de knie wilt krijgen, leren koken, een muziekinstrument bespelen, autorijden of een computer hanteren: niets gaat zonder oefening. Ook het geestelijk leven niet. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijk, moet je je ook daarin oefenen.

H. Ignatius van Loyola, heeft een boekje erover geschreven. De bron van de Geestelijke oefeningen is de eigen Godservaring van H. Ignatius van Loyola. De meditaties en gebedsoefeningen gaan hoofdzakelijk over het leven van Jezus. Wie de oefeningen doet beschouwt aandachtig heel het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en verrijzenis. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, je luistert naar wat Hij zegt, je treed met Hem in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij de Heer kunt volgen en de Evangelie gestalte geven in jouw leven.

Daar leert ook een goede geestelijke onderscheiding te maken om beslissingen te nemen, op het doen van keuzes die je leiden tot God. Het beste is om deze oefeningen te doen met begeleiding door iemand die al meer geoefend is. Naast de gebedsoefeningen geeft Ignatius van Loyola in zijn boekje allerlei richtlijnen om de innerlijke bewegingen en gemoedstanden aan te voelen en de positieve van de negatieve te onderscheiden. In de kerkelijke traditie noemt men dit “onderscheiding van geesten”

Niet alleen zusters doen de geestelijke oefeningen, ook leken kunnen het doen, want we allemaal zijn op weg naar God, of willen tot God aankomen, en dat is de bedoeling van de Geestelijke oefeningen: ons helpen om heilig te worden.

Het is niets anders dan aan de uitnodiging van Onze Lieve Moeder Maria gehoor te geven: “Doet maar wat Hij u zeggen zal”, dat kan je ontdekken tijdens de geestelijke oefeningen: wat wilt God van mij hier op aarde? waarom leef ik eigenlijk? Wat kan ik doen om in mijn levensstad God te eren?... en zo komt je door gebed, meditaties, overwegingen dichterbij het Hart van Jezus en kan je ook begrijpen wat Hij aan jou vraagt en… krijgt je de kracht om te doen wat Hij jou vraagt.

Data

  • voor mannen: 20 t/m 24 februari 2019
  • voor vrouwen: 24 t/m 28 april 2019

info

Zuster Esperanza
zusters@olvternood.nl

locatieDiocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65
plaatsHeiloo (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl