Vandaag is vrijdag 26 april  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneervrijdag 16 december 2016    Evangelie van 2016-12-16
begintijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelStudiedag Het habijt weer uit de kast
beschrijving

De concrete aanleiding voor deze studiedag is de nieuwjaarsbrief van de provinciaal overste van de Nederlandse dominicanen, pater René Dinklo. Hierin werden enkele grote uitdagingen voor de Nederlandse dominicanenprovincie geschetst. Door het recentelijke intreden van een aantal jonge mannen is er namelijk een heel nieuwe dynamiek ontstaan. Deze jonge fraters ontdekken het leven en de traditie in de voetsporen van St.-Dominicus op een geheel eigen wijze. Hierdoor kunnen er spanningen ontstaan met oudere confraters, die zich door de jaren heen op een andere manier tegenover deze traditie(s) zijn gaan positioneren. De discussie over het al dan niet dragen van het habijt is hier een tekenend voorbeeld van.

De problematiek die pater Dinklo schetst in zijn brief heeft natuurlijk een bredere relevantie voor Kerk en maatschappij. Hoe gaan verschillende generaties met elkaar om? Zijn we veroordeeld op langere termijn steeds in conflict te raken, of kan er ook samen aan een project worden gewerkt, waarbij jong en oud elkaar waarderen en versterken? We willen dit thema - botsing of ontmoeting van generaties - op de studiedag via een dominicaanse insteek benaderen. Het is een thema dat behalve voor de dominicanen ook voor andere religieuze orden en congregaties actueel is, en bovendien relevant is voor andere maatschappelijke domeinen dan voor de Kerk alleen.

Praktische informatie

Vrijdag 16 december 2016, 10u-17u

Damiaancentrum
Sint-Antoniusberg 5
BE-3000 Leuven

info

anton.milh@kuleuven.be

theo.kuleuven.be/nl/onderzoek/onderzoekseenheden/oe_systematisch/studiedag-habijt-uit-de-kast

locatieDamiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl