Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf donderdag 7 februari 2008    Evangelie van 2008-02-07
 titelHoorcolleges christelijke mystiek
beschrijvingHoorcolleges: Christelijke mystiek en Charismatische Vernieuwing

Docent: Dr. Patrick Lens o.p.

Patrick Lens (geboren te Antwerpen, 01.03.1963) promoveerde met een proefschrift over christologie en triniteitsleer, met name over de pre-existentie van het Woord en het zelfbewustzijn van de aardse Jezus in de theologie van prof. dr. Piet Schoonenberg.
Hij doceert aan katholieke ambtsopleidingen: fundamentele theologie in Den Bosch en systematische theologie in de Bovendonk (Breda). Priester sedert 1988, dominicaan sinds 2004. Woont in Rixensart, België, waar hij werkzaam is in de parochiepastoraal en medewerker van de studentenpastoraal in Brussel. Pater Lens is actief in theologisch vormingswerk en begeleidt verschillende spirituele retraites.

Periode: Op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 februari en 6 en 13 maart 2008 van 13.30 tot 15.30 uur.

We vertrekken vanuit een verheldering van de begrippen spiritualiteit en mystiek , “Charismatische Vernieuwing” en charismatische theologie. Het verband tussen mystiek en charismatische vernieuwing zullen we bestuderen a.d.h.v. enkele mystieke figuren uit de christelijke kerkgeschiedenis: Augustinus, Thomas van Kempen, Teresia van Avila, Johannes van het Kruis, Ignatius van Loyola. Vooral de figuur van Teresia van Avila, die tot de karmelspiritualiteit behoort (16e eeuw) zal onze aandacht krijgen. Na een korte historische en biografische schets zullen we haar spirituele en menselijke groei uittekenen. Bijzondere aandacht gaat naar haar mystieke ervaringen, die zij in haar levensverhaal en in haar boek “Innerlijke Burcht” beschrijft, en haar eigen evolutie en groei als mens. Van hieruit zullen we een vergelijking maken met spirituele fenomenen zoals de bijzondere charismata die we vanuit de Charismatische Vernieuwing of de Pinksterspiritualiteit kennen.

Aanmelding kan geschieden via prof.dr. C. van der Kooi (VU, kamer 14A39; tel. (020) 598 6629), e-mail: c.van_der_kooi@th.vu.nl ; of middels een brief per adres Theologische Faculteit, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam

Bijzonderheden: Belangstellenden zijn van harte welkom. Opgave is verplicht.
Voor hen die aan een Nederlandse universiteit staan ingeschreven is deelname kosteloos. Andere deelnemers betalen het bedrag voor aanschuifonderwijs ( 3 ECTS: 120 Euro)

Betaling geschiedt bij het eerste college via een machtiging.

Plaats: VU, Amsterdam, De Boelelaan 1105.

infoTheologische Faculteit, Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
(020) 598 6629, c.van_der_kooi@th.vu.nl
locatieVU
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl