Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 13 februari 2008    Evangelie van 2008-02-13
 titelDebat wetenschappelijke revolutie
beschrijvingOp woensdag 13 februari wordt er in het Historisch Café een debat gehouden tussen Floris Cohen en Eric Jorink over de zogenaamde Wetenschappelijke Revolutie.

Cohen betoogt dat er een forse, plotselinge wending heeft plaatsgevonden dankzij een handjevol pientere mannen en dat als dat niet gebeurd was, we nu technologisch en verder nog in de middeleeuwen geleefd hadden. Cohen meent dat de Wetenschappelijke Revolutie een echte revolutie was, zonder welke we nog in de Middeleeuwen geleefd hadden en dat dat kantje boord was. Jorink denkt daar anders over en is van mening dat dat het standaard wetenschappelijke bedrijf in de zeventiende eeuw helemaal niet zo spectaculair was. Cohen meent dat Jorink tot de velen behoort die het begrip 'wetenschappelijke revolutie' denken te verwerpen, maar het ondertussen echt niet kunnen missen. Cohen's vraag is ook waarom deze revolutie niet in de moslimwereld of China plaatsvond, want daar wisten ze eigenlijk net zoveel of nog meer. Ontbraken daar ontbraken de beslissende voorwaarden voor die unieke combinatie die alles veranderde? En wat zijn die voorwaarden dan?

Floris Cohen schreef De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard (Amsterdam 2007).
Eric Jorink, de auteur van Het 'Boeck der Natuere'. Nederlandse geleerden en de wonderen van Gods Schepping, 1575-1715 (Leiden 2006).

Toegang is gratis.

infowww.historischcafe.nl
locatiecafé P'96, Prinsengracht 96
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl