Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneervanaf donderdag 31 januari 2008    Evangelie van 2008-01-31
 titelCursus ‘Sociale leer voor het gezin’
beschrijvingDonderdag 31 januari start een cursus voor ouders en belangstellenden in het gezinspastoraat met het thema 'Het gezin als primaire natuurlijke vorm van samenleving'. De eenheid van het gezin op basis van Gods liefde, kan het gezin tot een echt thuis maken. Hoe kinderen als gelovigen aan het sociale leven kunnen deelnemen, krijgen zij van hun ouders mee.

De eerste menselijke samenleving

De sociale leer van de Kerk is zich in de loop van haar ontwikkeling steeds bewust geweest van de centrale plaats die het gezin inneemt als vitale cel van de samenleving. Het gezin is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de samenleving. De interpersoonlijke relaties komen in het gezin op de eerste plaats. In het gezin leren kinderen wat het betekent om lief te hebben en liefgehad te worden. Zonder gezinnen met een sterk gemeenschapsgevoel en stabiele inzet worden volken zwak. Het gezin draagt bij aan het sociaal welzijn door verantwoord vader- en moederschap. In het gezin worden morele waarden vanaf de eerste kinderjaren aangeleerd. De dienst van de samenleving aan het gezin wordt concreet in het erkennen, respecteren en bevorderen van de rechten van het gezin. Dit betekent dat een authentieke en effectieve gezinspolitiek tot stand moet worden gebracht. Publieke overheden moeten zorgen dat de publieke opinie niet leidt tot onderwaardering van het institutionele belang van het huwelijk en het gezin. Het is de taak van de christelijke gemeenschap en allen, die het welzijn van de samenleving aan het hart gaan, om opnieuw te bevestigen dat het gezin bestaat uit een gemeenschap van liefde en solidariteit, en veel meer is dan een louter juridische, sociale en economische eenheid. Dit en nog veel meer komt ter sprake in deze cursus voor ouders en belanghebbenden.

Deze cursus wil in vijf avonden de plaats van het gezin in de sociale leer van de Kerk naar voren halen, vooral zoals het gezin beschreven wordt in de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie en de sociale documenten daarna.

Docenten
Drs. A.C.M. Verest, pastoor van de parochie Heilig Hart van Jezus, Eindhoven. ( adverest@interkerk.nl )
Docent aan de Pastorale Opleidingen van het bisdom ’s Hertogenbosch, voormalig docent aan de Kerkelijke Academie voor Huwelijk en Gezin (MEDO)

Dag en tijd
Donderdagavond van 19.45 - 21.45 uur

Data en onderwerp 2008

31 jan.:Het gezin als primaire natuurlijke vorm van samenleving.
28 febr.:Het huwelijk als onontbeerlijke basis voor het gezin.
03 april:Het gezin als leerschool voor socialisering.
17 april:Het gezin als deelnemer aan het sociale leven.
15 mei:De samenleving als dienst aan het gezin.

Aanbevolen boek:
Compendium van de sociale leer van de Kerk
(Nederlandse vertaling is reeds verschenen en beperkt verkrijgbaar op de eerste cursusavond).

Kosten: € 25

infowww.leerhuis.nl
(030) 697 14 45
locatieThomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12, 3532 CP
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl