Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf woensdag 26 december 2007    Evangelie van 2007-12-26
 titelKerststallen Kranenburg
beschrijvingBij de jaarlijkse tentoonstelling van kerststallen in Kranenburg (bij Vorden, Achterhoek) staat deze keer de prachtige kerstgroep van Pierre Cuypers centraal. Architect Cuypers (1827-1921) is niet alleen de bouwer van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, maar hij was ook een talentvol meubelmaker, grafisch ontwerper en bedrijfsleider. In zijn kunstateliers zijn talrijke beelden vervaardigd, waaronder ook de ongeveer 80 cm hoge figuren van de kerstgroep in Kranenburg. De beeldengroep is omstreeks het jaar 1900 vervaardigd en het is een wonder dat alle figuren de tand des tijds zo goed hebben doorstaan. De groep is vooral zo bijzonder omdat Cuypers zichzelf er maar liefst vier maal in liet portretteren: tweemaal als herder, éénmaal als Koning (= Wijze uit het Oosten) en bovendien ook als Josef. De beelden laten Cuypers zien op vier verschillende leeftijden en je ziet hem dus verouderen van een donkerharige en fors bebaarde Josef naar een breekbare, kale, grijsaard in de gedaante van een geknielde Koning. De groep omvat verder onder meer Maria en het kindje Jezus (hierin is geen Cuypers te herkennen!) en een aantal dieren, waaronder de os en de ezel en een kameel. Alles uiteraard fraai geschilderd in frisse, maar stemmige kleuren.

Verder zijn op de tentoonstelling beeldengroepen te zien die bijeengebracht zijn door een aantal verzamelaars. Ze komen van over de hele wereld en zijn soms van aandoenlijke eenvoud en soms verraden ze ook een eindeloos geduld en enorme precisie. Eén ding hebben ze gemeen: devotie.

In de kerk is ook nog te zien een deel van de speciale Cuypersexpositie die het afgelopen jaar enkele duizenden extra bezoekers naar het Museum voor Heiligenbeelden in Kranenburg trok.

Openingstijden: woensdag 26 t/m zondag 30 december 2007- en woensdag 2 t/m zondag 6 januari 2008, steeds van 11-17 uur.

infowww.heiligenbeeldenmuseum.nl
locatieKerk
plaatsKranenburg (Gelderland)
postcode72
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl