Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 4 t/m zondag 6 januari 2008    Evangelie van 2008-01-04
 titelOndergronds kerkenpad
beschrijvingVan 4 tot en met 6 januari 2008 vindt in ondergronds Valkenburg en Maastricht voor de tweede maal het Ondergronds Kerkenpad plaats. Meerdere locaties met kapellen en schuilkerken uit zelfs de Franse revolutietijd, waarvan enkele zelden worden opengesteld, kunnen worden bezocht.

Na de Franse revolutie in 1789 werd Frankrijk een republiek, de zuidelijke Nederlanden stonden onder Franse heerschappij. Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten een eed van trouw afleggen aan de Franse Grondwet. Een groot deel van hen weigerde en ging illegaal, in Zuid-Limburg vaak ondergronds, verder met de zielenzorg. Hierdoor ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes in de mergelgroeves. Vaak werden deze ruimtes voorzien van altaar, biechtstoel en doopvont en schitterende houtskooltekeningen. Het risico was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd of gekerkerd... en kwamen nooit meer terug.

Ook in WOII zijn de grotten benut als schuilkerk voor ‘geheime’ ondergrondse Heilige Missen.

De bezoeker kan tijdens het Ondergronds Kerkenpad verschillende van deze kapellen bezoeken: in ’t Bergske (Caverne de Geulhem), de Geulhemergroeve, de Sibbergroeve, Katakomben, Gemeentegrot, Fluweelengrot en Zonneberg. Alle kapellen zijn sfeervol aangekleed, sommige kapellen kan men op eigen gelegenheid bezoeken, soms gaat er een gids mee. Bij elke kapel krijgt de bezoeker een andere impressie en een ander verhaal... De route kan op eigen gelegenheid (bovengronds) wandelend, fietsend en/of met de auto worden afgelegd. Een bezoek kan uiteraard ook verdeeld worden over verschillende dagen.

Voor het bezoeken van de diverse ondergrondse schuilkerken kan een speciaal passe-partout worden gekocht. Kosten bedragen € 12,50 p/p. De prijs van een los kaartje bedraagt € 5,- p/p.

infowww.ondergrondsgenieten.nl
locatiedi
plaatsValkenburg (Limburg)
postcode63
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl