Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzondag 2 t/m dinsdag 4 maart 2008    Evangelie van 2008-03-02
 titelCongres Small Christian Communities
beschrijvingZijn Small Christian Communities (SCC's) de redding van de kerk in Nederland? Kunnen ze parochies vitaliseren? Die vraag staat centraal tijdens een congres van 2 tot 4 maart 2008. Dit pastoraal congres over 'Small Christian Communities als gaven voor de vitaliteit van parochies', wordt georganiseerd door de nieuwe bewegingen en aanbevolen door de bisschoppenconferentie.

Small Christian Communities zijn kleine gelovige gemeenschappen die het kerkelijke leven op plaatselijk niveau een nieuw elan kunnen geven. Volgens onderzoeksbureau Kaski heeft een op de vijf parochies minstens één groep die als SCC is te typeren. Deze groepen zijn volgens het Kaski meestal zonder tussenkomst van een beweging, orde of congregatie tot stand gekomen. 'Hoewel in alle nieuwe bewegingen en in veel groepen die aan een orde of congregatie zijn gelieerd, SCC’s voorkomen, zijn dit toch min of meer gescheiden circuits van de parochies. Het ligt voor de hand dat beide groepen, zowel de bewegingen als de parochies, veel van elkaar kunnen leren.'

Onderzoeksbureau Kaski, dat in opdracht van de Bisschoppenconferentie onderzoek heeft gedaan naar SCC’s in Nederland, concludeert dat deze kleine groepen veel kunnen betekenen voor de vitaliteit van de parochies in Nederland, mede omdat door schaalvergroting van parochies de persoonlijke aandacht onder druk komt te staan.

In verschillende bisdommen zijn de laatste jaren programma's gestart om in parochies SCC's te vormen. Ervaringen hiermee zullen tijdens het congres worden besproken. Onder de sprekers zijn mgr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond, pastoor dr. C.T.M. van Vliet, socioloog dr. E. Sengers, zr. Maureen Colleary FSP uit de VS, pastoor R. Kanke uit Echt, prof. dr. F. van Iersel, hoogleraar praktische theologie te Tilburg, en pastoor drs. A. Verest uit Eindhoven.

Het congres is voor allen die werkzaam zijn in de pastoraal of daartoe in opleiding zijn: priesters, diakens, pastoraal werk(st)ers, catecheten, leden van pastoraatsgroepen en personen met een pastorale taak.

infonr. 0193 op www.stucom.nl
kees@stucom.nl
(0343) 578 814
locatieBezinningscentrum Emmaus, Udenhoutseweg 15
plaatsHelvoirt (Noord-Brabant)
postcode52
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl