Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneervrijdag 30 november 2007    Evangelie van 2007-11-30
 titelWMO: (on-)mogelijheden voor de kerken
beschrijvingWMO = Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Als vervolg op de bijeenkomst van december 2006 organiseren het Protestants Dienstencentrum Noord-Brabant/Limburg, de Dienst Kerk en Samenleving in het bisdom Roermond, het Fontys Centrum Theologie en Pastoraat, de Limburgse Islamitische Raad en de stichting HiP een vervolg op de eerste bijeenkomst:

WMO in uitvoering: (On-)Mogelijkheden voor de Kerken (2) ~ Nu de praktijk!

Hoe functioneert de WMO in de praktijk van de kerken?

De invoering van de WMO lijkt de kerken nieuwe kansen te bieden een actieve bijdrage te leveren aan de lokale samenleving.

Op deze studiebijeenkomst zal de vraag centraal staan:

Welke rol, houding en actie past de kerken en wat zijn de ervaringen tot op heden?

Aan de hand van enkele concrete projecten en verhalen uit de praktijk willen we informatie geven over hoe de WMO in de relatie tot de kerken vorm krijgt. We hopen handvatten aan te reiken om daarmee op de eigen plekken aan de slag te gaan.

Vanuit diverse invalshoeken en ervaringen zullen we op deze vraag ingaan:

Mw. A. den Hoed, hoofd van de afdeling Sociale Samenhang en Opvang (onderdeel van de Directe Maatschappelijke Ondersteuning) bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat in op de stand van zaken rondom de invoering van de WMO en daagt de kerken uit om mee te denken.

Het project Acta moet ertoe leiden dat de kerk handen en voeten kan geven aan mogelijke nieuwe vragen die zij vanwege de WMO op zich af ziet komen. De heer W. Willigenburg, directeur van Stichting Hip, één van de kartrekkers van het project: ‘Er is natuurlijk al heel veel nagedacht over de WMO, óók binnen de kerken. We gaan dan ook zeker niet opnieuw het wiel uitvinden, maar willen alle kennis die binnen de diverse kerken is verzameld, bundelen en toegankelijk maken, en zo nodig actualiseren.’ De projectgroep lanceert binnenkort de website www.kerkenwmo.nl , dat een soort kerkelijk WMO-portaal voorstelt. Daarnaast wil de projectgroep in contact treden met diaconaal consulenten van diverse kerkelijke gezindten in Nederland om praktijkvoorbeelden van diaconale inzet uit te wisselen. Het project ACTA is mogelijk gemaakt door subsidie van het Min. VWS.

Vervolgens presenteren we een carrousel van een viertal projecten. U krijgt de gelegenheid om kennis te maken met een tweetal projecten.

info ctp@fontys.nl
www.fontys.nl/ctp
locatieFontys Hogescholen, Mgr. Claessensstraat 4
plaatsSittard (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl