Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf donderdag 1 november 2007    Evangelie van 2007-11-01
 titelMaak kennis met Nikolaas op ikonen
beschrijvingDe intocht van Sinterklaas in Kampen is voor het Ikonenmuseum Kampen een aanleiding om de geschiedenis van de heilige Nikolaas zoals die op ikonen is weergegeven aan de bezoeker te tonen.

Van 1 november 2007 tot en met 1 maart 2008 wordt een speciale tentoonstelling gehouden gewijd aan deze heilige onder de titel Wie is Nikolaas? Maak kennis met Nikolaas op ikonen.

De reguliere collectie hoeft daarvoor niet te wijken. De officiële opening zal plaatsvinden op woensdag 31 oktober a.s. en wordt verricht door Zijne Eminentie Aartsbisschop Simon Ichounine. Monseigneur Simon is aartsbisschop van de Russisch-orthodoxe kerk in België en Nederland.

Aan de hand van een vijftigtal houten en bronzen ikonen, uit de zestiende- tot begin van de twintigste eeuw, zal de veelzijdigheid van Nikolaas getoond worden. Nikolaas is de eeuwige beschermer en heilige van heel het Russische land en volk. Hij is onlosmakelijk met dit land verbonden. Nikolaas beschermt echter niet alleen de Russen. Hij is bereid iedereen te helpen, hij is een ‘aardse’ en mensgerichte heilige, een ‘Goed Heilig Man’, voor wie alle mensen gelijk zijn. Ook heden ten dage geniet de heilige in de Oosters-orthodoxe kerk nog grote verering.

Tentoongestelde ikonen zijn afkomstig uit Rusland, uitgezonderd één Griekse ikoon. Ze komen uit de collectie van het museum zelf, uit privébezit en zijn beschikbaar gesteld door meerdere galerieën.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt het boek ‘Nikolaas, eeuwenlang Wonderdoener’. Hierin worden de tentoongestelde stukken besproken. De prijs van het boek is ca € 15,00.

infowww.ikonenmuseumkampen.nl
locatieIkonenmuseum Kampen
plaatsKampen (Overijssel)
postcode82
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl