Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzaterdag 20 oktober 2007    Evangelie van 2007-10-20
 titelDe kerkmuziek in de tijd van Cuypers
beschrijvingCentrum de Kapel, dat zich steeds meer ontwikkelt als een centrum voor kerkmuziek, organiseert op zaterdagmiddag 20 oktober a.s. een lezing getiteld ‘De kerkmuziek in de tijd van Cuypers’ door prof. dr. Anton Vernooij.

In de eeuw van Pierre Cuypers heeft de kerkmuziek een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. De meerstemmige muziek bloeide op, er werd gewerkt aan een vernieuwing van de klank en de zang door de amateurkerkkoren kreeg een impuls. Roermond was een belangrijk centrum van de kerkmuziek. Muziekrecensent en componist E. Franssen was als dirigent werkzaam aan de kathedraal en behalve hij, hebben ook andere Limburgse kerkmusici in die tijd naam gemaakt boven de grote rivieren. Daarnaast bloeide het religieuze devotielied, met name dankzij de paters Redemptoristen aan de Kapel in 't Zand en Klooster Wittem. Dat leverde schone liederen op, zoals die van pater J. Haagh CssR.

De lezing wordt ondersteund met klankvoorbeelden.

Prof. dr. Anton Vernooij was tot 2005 bijzonder hoogleraar liturgische muziek aan de Theologische Faculteit Tilburg. Hij was actief in de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging en is een autoriteit binnen de oecumene op het terrein van de kerkmuziek. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, met name ook over de geschiedenis van de kerkmuziek en het rooms-katholieke devotielied.

De lezing vindt plaats in het Colamgebouw , Heinsbergerweg 2, Roermond op zaterdag 20 oktober a.s. van 14.00 tot 16.00 uur en de deelname bedraagt € 5,00. Aanmelden noodzakelijk.

info(0475) 332886
www.centrumdekapel.nl
locatieColamgebouw
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl