Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 14 oktober 2007    Evangelie van 2007-10-14
 titelMaria centraal in Kapelconcert
beschrijvingVanwege de oktobermaand zal het tweede concert in de serie ‘Kapelconcerten op de zondagmiddag’ op zondag 14 oktober a.s. in het teken van Maria staan. Het koor Carmina Ludens brengt in de Kapel in ’t Zand een gevarieerd programma met gezangen uit heden en verleden onder de titel ‘De zeven vreugden en zeven smarten van Maria’.

De zeven vreugden en vooral de zeven smarten van Maria waren in het rooms-katholieke verleden een bekend thema. Veel dichters, beeldend kunstenaars en componisten hebben zich ermee bezig gehouden. Maar het onderwerp verdween uit de aandacht. Het was een cliché geworden en leek niet meer van betekenis voor de moderne gelovige. De laatste tijd groeit opnieuw interesse voor het thema. De Stabat Mater’s van Pergolesi, Dvorak en andere grote componisten raken opnieuw in de belangstelling. Uitvoeringen - bijvoorbeeld in Oirschot- lijken een traditie te gaan worden, zoals dat ook met de Mattheuspassion van Bach gebeurd is.

Het koor bezingt de vreugden en smarten van Maria als een beeld van een spirituele weg: de weg die Maria is gegaan en die elke gelovige moet gaan om tot rijping te komen. Dat betekent dat je moet luisteren naar je diepste innerlijk, voor keuzes komt te staan, vreugde kunt ervaren maar ook teleurgesteld kunt raken, bijvoorbeeld om het verlies van je kind, zoals in het geval van Maria. De muziek die Carmina Ludens in dit concert ten gehore brengt, wil iets proberen op te roepen van de vreugden en smarten van Maria. Tegelijkertijd zijn het de vreugdevolle en smartelijke ervaringen van elke mens.

Carmina Ludens is een klein koor van enthousiaste zangers onder leiding van inspirator en dirigent Hein Vrijdag. Voor het repertoire wordt geput uit muziek van de vroege middeleeuwen tot heden, uit verschillende landen en culturen. Het koor zingt zowel a capella als met begeleiding en wil de intentie van de muziek ook spelenderwijs (ludens) tot uitdrukking brengen. Dit gebeurt door gebruik te maken van mise en scène, decor, theaterbelichting, kleding, audiovisuele elementen en teksten. De KRO-televisie heeft vele korte en langere programma’s met dit gezelschap uitgezonden.

Tijdens het kapelconcert dat om 3 uur begint zingt het koor composities van o.a. Benjamin Britten, Hildegard von Bingen, John Tavener, Franz Lizst, Arvo Pärt en Serge Rachmaninoff. Tussen de muziek door worden er gedeelten uit de Schrift gelezen over Maria.

De entree is € 8,50. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar à € 7,50 tijdens kantooruren bij het Colamgebouw (Heinsbergerweg 2) en op winkeltijden bij Opticien Dumoulin, Hamstraat 46 te Roermond.

infowww.carminaludens.nl
www.centrumdekapel.nl
locatieKapel in 't Zand
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl