Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 20 oktober 2007    Evangelie van 2007-10-20
 titelCollegium Musicum Amsterdam
beschrijvingCollegium Musicum Amsterdam.

is een vocaal ensemble dat zich onder leiding van Anthony Zielhorst richt op de polyfonie uit de 16e eeuw, met grootmeesters als Giovanni P. da Palestrina , G. de Wert en De Monte. Om het repertoire zo doorzichtig mogelijk te kunnen uitvoeren bestaat het Collegium uit 18 zangers.

APAE MARCELLI

De Missa Papae Marcelli behoort tot de meesterwerken die Palestrina heeft gecomponeerd. Een prachtige polyfone stijl, harmonisch in structuur met een uitstekende verstaanbaarheid van de tekst. Daarom ook is de mis als een voorbeeld gezien van de nieuwe liturgische stijl die vanaf het Concilie van Trente van de kerkmuziek werd verwacht.

Palestrina heeft de mis gecomponeerd voor de inhuldiging van paus Marcellus II in 1555. Marcellus II behoort met Johannes Paulus I tot degenen wier pontificaat heel kort heeft geduurd. Marcello Cervini is slechts 22 dagen paus geweest. Hij werd gekozen op 9 april 1555 in een conclaaf dat vier dagen heeft geduurd. Hij overleed op 1 mei 1555, waarschijnlijk als gevolg van een nierkwaal. Hij is tot nu toe de laatste paus die zijn doopnaam aanhield als pausnaam. Gedurende het Concilie van Trente dat in 1545 begon fungeerde hij als een van de voorzitters. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan de Missa Papae Marcelli.

Dit programma gaat over pausen en hun opdracht. Motetten van Philippus de Monte bezingen de woorden waarmee Christus zijn leerlingen uitzendt en afscheid van hen neemt. Giaches de Wert verwijst naar één van de meest dramatische momenten in het leven van Jezus en zijn leerlingen: de storm op het meer. Palestrina neemt de hoofdmoot van het programma in. Naast de grote Missa worden twee motetten voor het feest van de eerste paus: Petrus gezongen.

Een pontificaal programma.

In liturgie:

zondag 21 oktober 2007 RK Kerk Sint Francicus Xaverius (Krijtberg), Singel 44, Amsterdam aanvang 11.00 uur

Concerten

vrijdag 19 oktober 2007 Oud-Katholieke Kerk, Den Haag, aanvang 20.15 uur
entree € 12,50 ~ kortingsprijs € 10,-

zaterdag 20 oktober 2007 Sint Jan, ’s-Hertogenbosch, aanvang 14.30 uur
vrije gift na afloop

zondag 21 oktober 2007 Waalse Kerk, Amsterdam, aanvang 15.00 uur
entree € 12,50 ~ kortingsprijs € 10,-

Kaarten reserveren via (zie info):

infowww.collegiummusicumamsterdam.nl
reserveren@vollegiummusicumamsterdam.nl
(06) 11956748
locatieSint Jan
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl