Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 30 september 2007    Evangelie van 2007-09-30
 titelErmelindisprocessie in Moergestel
beschrijvingOp zondag 30 september trekt na de H. Mis van 10.00 uur een processie door de straten van Moergestel. Deze processie is ter ere van de H. Ermelindis, die sinds de 14e eeuw in Moergestel wordt vereerd. Er zijn drie aanleidingen tot het houden van deze processie: het 75-jarig bestaan van het huidige kerkgebouw, de opening en inzegening van het nieuwe cultureel centrum Den Boogaard en het tweede lustrum van de culturele organisatie Stichting WieKentKunst.

Het is een officiële processie. Dit betekent dat aan het eind van de processie onder een baldakijn en geflankeerd door acolieten met flambouwen en wierook pastoor Theo te Wierik het Allerheiligste meedraagt. In de processie worden verder relikwieën meegedragen van de H. Ermelindis en beelden van heiligen die van belang zijn binnen Moergestel, namelijk Maria, Johannes de Doper en Ermelindis.

Ermelindis is een Vlaamse heilige die in de zevende eeuw leefde in Meldert, nabij Hoegaarden. Zij leidde daar een leven van gebed en afzondering. Na haar dood gebeurden er wonderen bij haar graf en sindsdien wordt zij daar vereerd. In Nederland is Moergestel de enige plaats met een Ermelindisverering. De laatste jaren is in Moergestel sprake van een hernieuwde belangstelling voor deze heilige. Zo is bijvoorbeeld de jaarlijkse vrijwilligersprijs naar haar genoemd en op dit moment maken groepen in Moergestel zich sterk om een plein naar haar te noemen.

Aan de processie wordt deelgenomen door de drie gilden van Moergestel, door zangkoren, afgevaardigden van verenigingen, parochiële werkgroepen, bruidsmeisjes en een delegatie uit Meldert. Aansluitend aan de processie wordt het nieuwe cultureel centrum Den Boogaard ingezegend.

infoParochiesecretariaat
(013) 513 2774
secretariaat@parochiemoergestel.nl
www.parochiemoergestel.nl
locatieSt. Jansplein (begin en einde van de processie door Moergestel)
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl