Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 8 t/m zondag 9 september 2007    Evangelie van 2007-09-08
 titelDe Open Monumentendagen in Maastricht
beschrijvingOp zaterdag 8- en zondag 9 september 2007.

Dit jaar gespecialiseerd op jonge monumenten met als hoogtepunt de Koepelkerk: een begrip voor velen.

In navolging van Frankrijk werd in 1986 de Stichting Open Monumentendag opgericht en in 1987 werden de eerste Open Monumentendagen gehouden. De Open Monumentendag is een instrument om meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historische, gebouwde omgeving, en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten.

De Koepelkerk is gebouwd in 1920/1922, verder uitgebreid in 1929 en afgebouwd in1953.
Het is een schitterende creatie van de jonge architecten Alfons Boosten (27 jaar) en Jos Ritzen(23 jaar). Zij waren geïnspireerd door de Amsterdamse- en de Maastrichtse school en de Byzantijnse stijl en dus werd het een zeer afwijkend gebouw in vergelijking met de bekende kerken in ons land.
De heer Fred Humblé geeft een lezing over het ontwerp en de bouw voor een gezelschap van 30 personen die ook de dubbele koepel boven in gaan bezoeken.

De Koepelkerk is niet alleen architectonisch een zeer bijzonder gebouw, het heeft ook de grootste verzameling Limburgse Religieuze kunstwerken in één gebouw.

Bijna alle grote Limburgse kunstenaars hebben werken in de Koepelkerk om er enkele te noemen : Henri Jonas en zijn schitterende ramen maar ook met de unieke wandschildering, de kruiswegstaties van Charles Eyck, de twee grote ramen van rector Jo de Visser ( lector aan de Kunst academie Maastricht en pastoor van de Koepelkerk),de mooie werken van Hubert Duys, de houten beelden van Gène Eggen, het schitterende mozaïek van Marianne van der Heyden en nog veel meer andere kunst.

De Koepelkerk is op 21 oktober 1996 als rijksmonument ingeschreven in het register van monumenten in de gemeente Maastricht, en doet sindsdien mee aan de Open Monumentendagen. In 2006 werd de Koepelkerk ook op de Nationale lijst van de Open Monumentendagen vermeld als een monument dat het bezoeken meer dan waard is. De Koepelkerk is dan ook een waar paradijs voor de liefhebber van vernieuwende architectuur en/of van mooie religieuze kunst, een waar monument voor kunst en bezinning.

De Koepelkerk is open voor bezichtiging:

Op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Op zondag om 10.45 uur is er de zo inspirerende Eucharistieviering van pastoor Schafraad die wordt opgeluisterd door het jongerenkoor INSPIRATION. Zij zingen een Engelstalig programma o.l.v. Jos Gulikers & Franci Cörvers - van Thor, met als slotlied: O reinste der Scheps’len

De kerk is rolstoel toegankelijk, de entree is gratis, parkeergelegenheid aanwezig, veel documentatie, rondleiding boekjes, hulp van vrijwilligers en ook koffie, thee en fris is in de kerk verkrijgbaar.

infowww.koepelkerk.net
(043) 310 19 90
locatieDe Koepelkerk
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl