Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 25 november 2007    Evangelie van 2007-11-25
 titelChristendom en Boeddhisme, broer en zus?
beschrijvingNadat in het voorjaar van 2007 een lezingencyclus over ‘Christelijke inspiratie en praktische politiek’ op het programma stond, richt de werkgroep Levensbeschouwing en Spiritualiteit van de Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen zich in het najaar op ‘Christendom en Boeddhisme, broer en zus?’

De eerste abdijlezing vindt zaterdag 29 september plaats. Deze inleiding wordt verzorgt door Br. Jef Broekmans, broeder in de abdij Maria Toevlucht in Zundert. Hij studeerde theologie en filosofie.

Daarna middeleeuwse mystiek en zen-boeddhisme. Hij is gediplomeerd zen-leraar. Het thema van zijn inleiding is:
Wat is het eigene van het boeddhisme in vergelijking met het christendom? In het christendom, een openbaringsgodsdienst, is dat God die zich aan de mens openbaart. In het boeddhisme is het de mens die door schouwen, meditatie en concentratie kennis vindt van het religieuze, spirituele aspect van het leven. Wat is het gemeenschappelijke en hoe kunnen beide beschouwingen zinvol en vruchtbaar bijdragen aan de zoektocht naar zingeving van het leven?
Natuurlijk zal hij ook enige meditatie technieken met ons oefenen en ingaan op de praktische consequenties voor ons dagelijks leven.
Aanvang lezing 10.00 uur, entree € 5,50.

Ontmoetingen

Zondag 25 november en zondag 16 december is mevrouw Ria Weyens op de Ossendrechtse Volksabdij. Zij spreekt over ‘Ontmoetingen met het Boeddhisme’. Ria Weyens verhaalt over de inbreng van het Boeddhisme in haar eigen leven en geloofservaring.
Weyens verbleef, na een monastieke vorming in België, enkele jaren in India. Hier richtte ze ook een monastieke gemeenschap op. Vervolgens vertrok ze naar Londen en werkte hier enkele jaren in een Internationaal Christelijk Meditatiecentrum. Ria Weyens heeft enkele boeken uitgegeven en is initiatiefneemster van Het Minnehof in het Begijnhof in Brugge.

Inzichten

Tijdens de bijeenkomsten op de Volksabdij zal Weyens vertellen welke Boeddhistische inzichten haar hebben geholpen om bewuster en vrijer te leven. Verder komt ook de vraag aan bod of het Boeddhisme haar heeft teruggebracht naar haar christelijke wortels en zodoende haar geloof heeft verdiept?

De lezingen van Ria Weyens beginnen om 11.00 uur en duren tot ongeveer 13.30 uur. De lezing van Jef Broekmans begint om 10.00 uur en eindigt rond 12.30 uur. Toegangsprijs per lezing 5,50 euro.
Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen, OLV ter Duinenlaan 199 Ossendrecht.

info(0164) 672546
locatieVolksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen
plaatsOssendrecht (Noord-Brabant)
postcode46
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl