Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 15 t/m zondag 23 september 2007    Evangelie van 2007-09-15
 titelCorneliusoctaaf Borgharen
beschrijvingDe H. Cornelius wordt aangeroepen als patroon tegen zenuwlijden, overspannenheid, vallende ziekte en stuipen. Juist daarom is hij een heilige die bijzonder past in onze jachtige tijd, waarin mensen steeds het slachtoffer dreigen te worden van stress en overspannenheid. Deze verering gaat in Borgharen terug tot 1773. Hierdoor is Borgharen de oudste bedevaartplaats van deze heilige paus en martelaar in Nederland.

We vieren de H. Cornelius elk jaar bijzonder in het octaaf rond zijn sterfdag,
16 september. Dit jaar van 15 tot en met 23 september 2007.
Borgharen als bedevaartplaats wordt ieder jaar door ruim 5000 pelgrims bezocht. Deze komen uit Nederland, België en Duitsland. De verering van de H. Cornelius heeft een grensoverschrijdende betekenis en trekt jaarlijks, vooral tijdens dit octaaf, veel pelgrims uit België en met name de bisdommen Hasselt en Luik en pelgrims uit het Bisdom Aken in Duitsland.

Ook hebben we kunnen constateren dat de laatste jaren de pelgrimages in belangstelling toenemen. Bedevaartkerken krijgen steeds meer het karakter van spirituele centra voor de zoekende en pelgrimerende mens.

Het hoogtepunt van het octaaf is de Haardergaank, de pelgrimsweg naar Borgharen, die in het verleden biddend en te voet werd afgelegd. Thans wordt gebruik gemaakt van het moderne verkeer en is de Haardergaank voor velen een bliksembezoek geworden.

Deze Haardergaank wordt gehouden op zondag 16 september 2007 en begint om 09.30 uur met een bidtocht, waarin het borstbeeld van de H. Cornelius, tevens reliekhouder, wordt meegedragen. Aansluitend is er een pontificale hoogmis in het heiligdom van de H. Cornelius tevens parochiekerk., opgedragen door Mgr. F. Wiertz, bisschop van Roermond.

Mevr. M. van der Hoeven, Minister van Economische Zaken zal een inleiding houden op zondag 23 september 2007 tijdens de sluitingsviering van 10.30 uur..

Het thema voor het octaaf is dit jaar: “Kerk, wij samen”!
(“Geloof groeit in gemeenschap. Mc. 6,7-13).

Tijdens dit octaaf is er een rijk aanbod aan vieringen:

** op de zondagen:
-- Plechtige Hoogmis om 10.30 uur
-- Plechtig Lof om 15.00 uur
-- Plechtige Avondmis om 18.00 uur

** op de zaterdagen:
-- Pelgrimsmis om 15.00 uur
-- Plechtige Avondmis om 19.00 uur

** op de overige weekdagen:
-- Pelgrimsmis om 10.00 uur
-- Lof, Gebedsdienst, Kruisverering of Kruisweg - overweging om 15.00 uur
-- Plechtige Avondmis om 19.00 uur

** verder wordt elke dag op elk vol uur de Corneliuszegen gegeven en is er gelegenheid om de reliek te vereren.

** gelegenheid om het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen.

** Stille Bidtocht met brandende kaarsen door Borgharen naar de kerk op donderdag 20 september 2007. Vertrek vanaf de Mariakapel om 20.30 uur
Aansluitend H. Mis in de kerk van Borgharen.
Intentie: voor vrede en tegen terreur, zinloos geweld en misbruik van kinderen.

** Devotionalia zijn in een rijk aanbod aanwezig en verkrijgbaar.

info043-3632967
info@parochieborgharen.nl
www.parochieborgharen.nl .
locatieParochie Cornelius en Martinus
plaatsBorgharen (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl