Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Cursus
cursus
wanneerzondag 30 september 2007    Evangelie van 2007-09-30
 titelStudiedag cantoraat
beschrijvingSinds jaar en dag probeert de cantor zijn plek te vinden in de liturgie. Hij slaat als voorzanger een brug tussen voorganger, lector, koor en volk en is een belangrijk animator van een actieve deelname aan de liturgie voor alle deelnemers. Ook zijn taak in de liturgie is er een van verkondiging.

Om de plaats van de cantor in het geheel van het liturgisch ‘spel’ te accentueren wordt op zondag 30 september van 14.00 tot 17.00 uur een studiemiddag georganiseerd in de kathedraal, eindigend in een gebedsviering waarin naast de voorganger zowel de cantor als het koor, als de lector en het volk betrokken worden.

Om een thema mee te geven aan de viering is gekozen voor de gedachtenis van alle overleden gelovigen zoals die in de meeste Limburgse parochies rond 1 en 2 november op zondagmiddag gevierd wordt. Op de middag in Roermond wordt een voorbeeld gegeven van hoe een dergelijke viering gestalte kan krijgen en welke kansen en mogelijkheden er liggen voor met name de zang. Ook is er aandacht voor het zinvolle samenspel tussen en het elkaar dragen van eenstemmige zang en meerstemmigheid, Nederlands en gregoriaans, alsook hoe het gesproken woord door de zang beaamd en beantwoord wordt. De viering wordt gehouden om 16.30 uur in de kathedraal. Organist is Jean Pierre Steijvers.

Voorafgaand vindt er vanaf 14.00 uur een ontmoeting plaats waarbij een programma wordt aangeboden in de bisdomgebouwen, waar docente koorscholing en -directie Annie Jansen, gregorianist Cyriel Tonnaer en pastoor Ed Smeets de deelnemers inleiden in de afzonderlijke elementen van de viering en de achtergronden erbij.

Iedereen die vanuit een liturgische functie betrokken is bij de liturgie in de parochies is van harte uitgenodigd deel te nemen! Informatie is te verkrijgen bij pastoor E. Smeets (zie info). Aanmelden is mogelijk via de NSGV.

Wie mee wil zingen in het gelegenheidskoor, wordt gevraagd zich vóór 1 september aan te melden: bij voldoende deelname wordt er o.l.v. Annie Jansen zaterdag 29 september een repetitie gehouden ter voorbereiding. Enkele nieuwe en mooie koorwerken rond de Allerheiligen/Allerzielendienst (en dus ook voor de uitvaartpraktijk!) staan daar op het programma.

info(045) 5312378
ed.smeets@hetnet.nl
locatieKathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl