Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cursus
cursus
Bisdom Haarlem-Amsterdam
(B Haarlem)

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Website

Postbus 1053
2001 BB Haarlem

Leidsevaart 146
2014 HE  Haarlem

tel (023) 5112 600
fax (023) 5112 629

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 3 november 2007    Evangelie van 2007-11-03
 titelTheologie van het lichaam
beschrijvingDe afdeling Huwelijk en Gezin van het bisdom Haarlem geeft in het najaar een seminar over de Theologie van het Lichaam. Gezien de omvang het onderwerp zal vooral worden ingegaan op het eerste deel, ”Het Begin” (in totaal bestaat het werk uit 6 delen, waarbij deel één de essentiële basis vormt).

Docenten op het seminar zijn drs. E.M.H. van Aken en drs. S.F.J. van Aken, beiden geschoold aan de universiteit van Lateranen en verbonden aan het opleidingscentrum ”de Tiltenberg”. Het seminar is breed toegankelijk en door het vernieuwende karakter van de inhoud geschikt voor zowel professionelewerkers binnen de Kerk alsmede voor niet-theologisch geschoolde geïnteresseerden.
Het seminar kan worden beloond met één studie-credit (geldig voor alle opleidingen binnen de Tiltenberg) en een certificaat.

De data voor het seminar zijn:

- 1 september 2007
- 13 oktober 2007
- 3 november 2007

Het seminar vindt plaats op het opleidingscentrum ”de Tiltenberg”, Zilkerduinweg 375 te Vogelenzang. De dagen zijn geheel verzorgd: inclusief lunch, koffie en thee. De kosten bedragen 75 euro pp. voor het gehele seminar, inclusief cursusmateriaal (hetgeen u één week van te voren krijgt toegezonden).

Wat zeggen anderen over de Theologie van het Lichaam?

”De Theologie van het Lichaam is in feite de basis voor het beste onderricht over wat het betekent mens te zijn” (JPII)

”De Theologie van het Lichaam is een soort theologische tijdbom, iets dat op een bepaald moment in de toekomst van de Kerk zal exploderen met een enorm effect; iets dat onze manier van denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid, onze seksualiteit, onze relaties met anderen, onze relatie met God, zelfs onze denkwijze over God zelf zal hervormen”.

George Weigel

”Ik voelde aan dat de Theologie van het Lichaam een revolutie voor de Kerk inhoudt”.

Christopher West

Wat is de Theologie van het Lichaam?

De “Theologie van het Lichaam” van Johannes Paulus II is de nieuwe baanbrekende fundering van het kerkelijke denken over de mens in het algemeen, en over de menselijke liefde in het bijzonder. Voortbouwend op de positieve funderingen uit het verleden, is het een definitieve correctie van de argwaan ten opzichte van het lichaam. Johannes Paulus zegt dat “het lichaam en het lichaam alleen, zichtbaar kan maken wat onzichtbaar is namelijk het spirituele en het goddelijke” Het is juist in de liefde, in de man-vrouw relatie dat de mens het meest beeld mag zijn van zijn schepper. “Theologie van het lichaam” is de werktitel van 129 woensdag-middag overwegingen van Johannes Paulus II die hij direct aan het begin van zijn pontificaat heeft gegeven.

Waarom deelnemen?

De theologie van het lichaam gaat uit van de essentie van ons menszijn. De veelgestelde zingevingsvragen: “Wie zijn we, waar komen we vandaan en wat is ons doel”, liggen eraan ten grondslag. Ze stelt dat de waarheid over wie wij zijn al in ons geschreven staat. De antwoorden zijn daarom voor iedereen, gelovig of niet, vanuit eigen ervaring te begrijpen.
De theologie van het lichaam geeft een duidelijk kader van waaruit hedendaagse vragen rondom o.a. liefde, trouw, seksualiteit en ouderschap begrijpelijk beantwoord kunnen worden.
Tijdens het seminar zal dit denkkader in stappen worden uitgelegd en via opdrachten en groepsgesprekken persoonlijk verwerkt worden.
Het seminar is een onmisbare basis voor iedereen die vanuit een gelovige achtergrond met tieners en jongeren werkt of met huwelijks- en gezinspastoraat bezig is. Daarnaast is het bestuderen van de theologie van het lichaam een verrijking en verdieping van het geloof en van de (toekomstige) persoonlijke roeping zowel tot het huwelijk als tot het celibaat.
Indien met goed gevolg aan de eindopdracht wordt deelgenomen, zal deelname worden beloond met één studie credit en een certificaat. Deze credit is geldig voor alle opleidingen binnen het bisdommelijk opleidingsinstituut “De Tiltenberg”.- Wie is de mens ten diepste? -

- Wat zijn onze meest oorspronkelijke ervaringen volgens
de bijbelse anthropologie, en wat betekenen die? -

- Wat is de betekenis van de seksualiteit? -

- Is het huwelijk een samenlevingsvorm, of meer dan dat?-

- Wat is het mysterie van het huwelijk? -

- Wat is ons doel en onze roeping in het leven? -Seminar Theologie van het Lichaam

Een ”must” voor (toekomstig) gehuwden en mensen in het huwelijkspastoraat

infowww.dehoeksteen.org
huwelijkengezin@bisdomhaarlem.nl
organisatieBisdom Haarlem-Amsterdam
locatieDe Tiltenberg
plaatsVogelenzang (Noord-Holland)
postcode21
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl