Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 22 september 2007    Evangelie van 2007-09-22
 titelHersenimplantaten, tweesnijdend zwaard?
beschrijvingAnno 2007 zijn artsen in staat organen naar believen te oogsten of in te brengen. Vooral dankzij de nanotechnologie worden daarbij steeds vaker artificiële exemplaren gebruikt.

Van alle artificiële implantaten zijn hersenimplantaten het meest fascinerend. Een belangrijke voorbeeld daarvan, het cochleaire implantaat (als vervanging van het slakkenhuis in het binnenoor), is al ingeburgerd in de gezondheidszorg. Inmiddels zijn ook artificiële retina’s in ontwikkeling.

Het probleem bij het inbrengen van artificiële onderdelen is dat zulke implantaten niet alleen therapeutisch maar ook manipulatief zouden kunnen worden aangewend. Of gebruikt zouden kunnen worden voor een opwaardering van de hersenen waarbij de gebruikelijke grenzen die aan verbetering van het menselijk lichaam worden gesteld, worden overschreden.

Het is de bedoeling dat in dit symposium de vraag wordt beantwoord hoe ver de ontwikkeling van hersenimplantaten c.s. is gevorderd en welke toepassingen (nog) mogen worden verwacht. Daarnaast zullen ethische en wellicht ook andere vragen onderwerp zijn van de publieke discussie op deze studiedag.

Sprekers
  • Mgr. dr. W.J. Eijk
  • Prof. dr. D Denys
  • Prof. dr. N. Ramsey
  • Dr. J. Schins
  • Dr. F. Hamburg
  • dr. F.J. van Ittersum, discussieleider.

Kosten 30 Euro (studenten 15 Euro) incl. koffie, thee, broodjes en borrel.

infowww.medische-ethiek.nl
locatieThomas a Kempis Leerhuis, Broerestraat 12
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl