Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 4 oktober 2007    Evangelie van 2007-10-04
 titelReligie in de samenleving
beschrijving“Religie in de samenleving. Een botsing van ideologieën”

Op 4 oktober 2007 belegt het Platform Waarden en Normen een debatbijeenkomst. Het thema voor deze dag is:

Religie in de samenleving. Een botsing van ideologieën

Hoofdsprekers zijn minister R.H.A. Plasterk, prof.dr.ir. J.H. van Bemmel en dr. G.J. Kronjee. Het congres vindt plaats in AC De Meern. Aanvang 9.00 uur.

Aanleiding voor het debat is de belangstelling voor het thema religie. Aan de ene kant is het een bespreekbaar thema. Anderzijds wordt religie steeds meer buiten het publieke domein geplaatst, veelal met een beroep op “de scheiding tussen kerk en staat”. Het lijkt er op dat de postmoderne ideologie in het publieke leven vrij spel heeft, terwijl de opvattingen van religieuze minderheden worden uitgesloten.

In het morgenprogramma staan de lezingen van de hoofdsprekers centraal. Minister Plasterk gaat in op “Religie in de samenleving”. Prof.dr.ir. J.H. van Bemmel (oud-rector magnificus en hoogleraar) zal spreken over “Een botsing van ideologieën”. Dr. G.J. Kronjee (wetenschappelijk medewerker WRR en mederedacteur van de verkenning 2006 “Geloven in het publieke domein” zal ingaan op “De toekomst van religie en sociale cohesie in een leefstijlmaatschappij”.

Tijdens het middagprogramma zijn vier deelsessies waarin verdieping plaatsvindt:

Kerk o.l.v. dr. H. van den Belt (hervormd predikant)
Geschiedenis o.l.v. drs. A.A. van der Schans (historicus)
Politiek o.l.v. prof.dr. J.C. Kennedy (hoogleraar UvA)
Maatschappij o.l.v. prof.dr. R. Kuiper (hoogleraar, lector, lid Eerste Kamer)

In 2002 heeft de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) het initiatief genomen om te komen tot een Platform Waarden en Normen. Bij de opgerichting waren maatschappelijke, onderwijs-, jongeren- en politieke organisaties betrokken. De circa 50 aangesloten organisaties vertegenwoordigen samen zo’n 700.000 burgers. Een aantal protestantse kerken is nauw betrokken bij het Platform, maar neemt daarbij een zelfstandige positie in.
De aanleiding van de oprichting van het Platform was de verklaring van premier Balkenende dat de samenleving dringend behoefte heeft aan een herwaardering van waarden en normen. Het thema is opgepakt in publieke debatten en door middel van diverse publicaties.

De RMU is een belangenorganisatie voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen. De RMU heeft zo'n 16.000 leden en is een professionele, ISO-gecertificeerde organisatie die kwaliteit van dienstverlening hoog in het vaandel heeft staan.

info(0318) 54 30 30
www.rmu.org/index.php?paginaID=105
Aanmelden: 55plus@rmu.org
locatieAC De Meern
plaatsDe Meern (Utrecht)
postcode34
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl