Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerwoensdag 15 augustus 2007    Evangelie van 2007-08-15
 titelOrgelbespeling in sferen van Cuypers
beschrijvingDe architect Pierre Cuypers ontwierp de kassen van het Franssenorgel, dat in 1906 in de Kapel in ’t Zand is geplaatst. In dit Cuypersjaar mag een orgelbespeling op dit fraaie instrument daarom niet ontbreken. Op woensdag 15 augustus begint om 8 uur ’s avonds een concert. De organist Jo Louppen speelt werken uit de tijd van Cuypers.

Het orgel dat in de Roermondse Kapel in ’t Zand staat is oorspronkelijk gebouwd door de Gebroeders Franssen. Deze Roermondse firma kreeg in 1904 de opdracht een orgel te bouwen in de Kapel, die in 1896 was geconsacreerd. Het grote instrument moest het kleine orgel vervangen, dat nog in de voormalige kapel had gestaan, en niet geschikt werd geacht voor de liturgische plechtigheden tijdens de bedevaarten.

Het romantisch te karakteriseren orgel werd al direct bij de inspeling geroemd om de prachtige intonatie van de registers, en ‘niet minder om de zeer accurate en werkelijk betooverende werking van de zwelkast'.

Opmerkelijk is dat het orgel werd opgesteld in twee delen. Het grote raam verhinderde om het instrument in één deel op te stellen. De speeltafel stond toen in het midden van de zangzolder, waardoor de organist beter zicht had op het liturgische gebeuren op het priesterkoor.

Ongewoon is, dat het orgel zonder kassen werd opgeleverd. Of dat te maken had met de financiering is onduidelijk. Maar vrij snel na de plaatsing van het muziekinstrument zullen de kassen er toch om heen gebouwd zijn.

Voor die kassen maakte Pierre Cuypers het ontwerp. De tekening wordt bewaard in het archief van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. Tegen de linkerkas plaatste Cuypers beelden van twee heiligen. De H. Alfonsus is de stichter van de redemptoristen. Deze Italiaanse priester uit de achttiende eeuw componeerde zelf en is de naamgever van het zangkoor van de Kapel. Naast hem staat de H. Gregorius, de paus die rond 600 de kerkmuziek ordende en aan wie het gregoriaans zijn naam te danken heeft. Bovenop de twee karakteristieke kassen staan musicerende engelen.

Opmerkelijk is dat deze kassen nog in de oorspronkelijke staat zijn gebleven, met uitzondering van de rechterkas, waar in de jaren zestig de speeltafel werd ingebouwd volgens de toenmalige inzichten. In 1965 was de mechaniek van het orgel namelijk volkomen versleten en uitgedroogd. De fa. Verschueren uit Heythuysen bouwde toen een nieuwe orgel in de rechterkas, vervaardigd met goede onderdelen van Franssen uit het oude orgel en aangevuld met nieuw en bestaand materiaal. In 1984 vond een uitbreiding plaats met een tweede klavier door de Gebr. Vermeulen, kerkorgelbouwers te Weert, met gebruikmaking van een oude windlade en gedeeltelijk pijpwerk van de bekende orgelmakers Maarschalkerweerd.

De organist Jo Louppen speelt een programma met werken uit de tijd van Pierre Cuypers. Hij geeft daarbij ook aandacht aan mariale muziek op de feestdag van Maria ten Hemelopneming, de patrones van de Kapel, zoals de Hymne de l'église Ave Maris Stella van Jean Titelouze. Daarnaast speelt hij van Jan Albert van Eyken een orgelsonate en de bekende Suite Gothique van Léon Boëllmann.

De organist Jo Louppen sloot in 1990 zijn conservatoriumstudie in Maastricht af met de acte Uitvoerend Musicus Orgel. Hij vervolgde zijn studie met diverse workshops,cursussen en masterclasses. Hij treedt met grote regelmaat op als solist en begeleider bij concerten en opnames. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de St.-Pancratiuskerk te Heerlen en aan de H.Hartkerk te Landgraaf. In 2000 was hij laureaat op het prestigieuze orgelconcours

L‘Europe et l’Orgue 2000 dat plaatsvond in Luik, Aken en Maastricht.

Het concert op 15 augustus begint om 20.00 uur en de entree bedraagt € 5,00.

Het orgel is die dag eerder te beluisteren in een bijzondere viering. Op deze Mariadag is men in de gelegenheid een natuurwandeling te maken van de Munsterkerk naar de Kapel in ’t Zand. Het vertrek is om 16.00 uur. Bij aankomst begint de viering om ongeveer 17.15 uur.

infowww.centrumdekapel.nl .
(0475) 332 886
j.dewit@centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl