Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 28 september 2007 t/m zondag 30 maart 2008    Evangelie van 2007-09-28
 titelSilentium in Museumpark Orientalis
beschrijvingSilentium in Museumpark Orientalis
Annie van Gemert fotografeert Nederlandse kloosterlingen

Van 28 september 2007 t/m 30 maart 2008 is in Museumpark Orientalis de tentoonstelling “Silentium” van Annie van Gemert te zien. De tentoonstelling legt de nadruk op de Noord-Brabantse kloosters en op Klooster Betlehem in Nijmegen. Naast de tentoonstelling worden diverse flankerende activiteiten georganiseerd.

In 1994-1995 begon Annie van Gemert met het project Kloosterlingen. Ze bezocht diverse Nederlandse en enkele Vlaamse kloosters en fotografeerde de bewoners in hun omgeving. De kloosters werden toen voornamelijk bewoond door oudere religieuzen. In 2004-2006 fotografeert Annie van Gemert dezelfde kloostergemeenschappen. In een aantal gevallen zijn de kloostergebouwen opgeheven en verhuisden de religieuzen naar een kloosterbejaardenoord. Annie van Gemert concentreerde zich in de tweede periode op de jonge religieuzen.

Ingetogen, sobere zwart-wit foto’s waarin de verstilling en het tijdloze haast voelbaar zijn, zijn kenmerkend voor de stijl van Annie van Gemert. De statige architectuur van de kloostergebouwen, de lange serene gangen, de grote kapel, de kapittelzaal, de sacristie en de ommuurde kloostertuin herinneren aan de periode dat de kloosters massaal werden bewoond. De moderne tijd spreekt uit foto's van jonge religieuzen die recent zijn ingetreden en van oudere kloosterlingen die in een kleine communiteit of in een kloosterbejaardenoord wonen. Prachtige sfeerbeelden van monniken en nonnen die hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren, portretten van jonge en oude religieuzen, foto’s van het ascetische leven; Dit verborgen leven ervaar je in Museumpark Orientalis.

Annie van Gemert

Annie van Gemert (1958) volgde de kunstacademies in Utrecht, Breda en Enschede waar ze in 1990 afstudeerde als fotograaf. Andere imponerende projecten van haar zijn: Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen (1997), Kinderrijk, grote gezinnen in Nederland en Vlaanderen (2002), Een zomer aan zee (2003). Deze zijn ook in boekvorm verschenen.

Fotoboek

Annie van Gemert heeft de foto's samengebracht in het fotoboek Kloosterlingen. In dit boek worden haar foto’s uit de periodes 1994-1995 en 2004-2006 gecombineerd met historische foto's uit de periode 1929-1965 van Martien Coppens en andere fotografen. Hierdoor zijn de verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar: de massaliteit en de grote communiteiten van vroeger en de kleine groepen van nu. In de tekst komen persoonlijke verhalen van oudere en jongere religieuzen aan bod. Aan welke eisen moet iemand voldoen die wil intreden? Hoe wordt een novice begeleid? Welke processen maakt een kloosterling door? Wat zijn de moeilijke kanten van het kloosterleven, en de mooie? Hoe ervaren de kloosterlingen hun roeping? Wat is hun visie op de kloostergeloften die ze afleggen? Wat leert de jonge van de oude generatie, en omgekeerd? Welke veranderingen en vernieuwingen hebben er plaatsgevonden?

info info@museumparkorientalis.nl
www.museumparkorientalis.nl
(024) 3823110
locatieMuseumpark Orientalis
plaatsHeilig Landstichting (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl