Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 20 oktober 2007    Evangelie van 2007-10-20
 titelGregoriaanse Meditatie
beschrijvingGregoriana, het gregoriaans mannentrio o.l.v. Geert Maessen, verzorgt elke derde zaterdag van de maand een Gregoriaanse Meditatie, een meditatief concert i.s.m. musici uit Oost en West, op zoek naar verwantschappen van diverse muzikale en religieuze culturen. 20 oktober 2007 i.s.m. imam Mesrur Coskun, Koranreciet.

Het gregoriaans is het oudste muzikale repertoire van substantiële omvang uit Europa. De muziek is tot stand gekomen tussen Constantijn de Grote (273-337) en Karel de Grote (742-814) en werd de eerste vier eeuwen mondeling overgeleverd. Pas later werden de gregoriaanse gezangen in muzieknotatie vastgelegd; er zijn handschriften uit de 10 tot en met 12e eeuw bewaard gebleven met zo’n 10.000 gezangen. Sindsdien is het repertoire in steeds nieuwere muzieknotaties overgeschreven en heeft het allerlei veranderingen ondergaan. In de renaissance werd hierin drastisch gesnoeid.
Eind 19e eeuw werd het repertoire door de monniken van Solesmes hersteld naar de praktijk van de 14e en 15e eeuw. Dat gebeurde vanuit de toen gangbare idealen van de romantiek. Wereldwijd is Solesmes zeer succesvol gebleken, zodat de meeste mensen vandaag de dag bij gregoriaans nog steeds denken aan het gregoriaans van Solesmes. Toch zijn de geheimen van het gregoriaans nog steeds niet allemaal opgehelderd. In de oudste, 10e-eeuwse muziekhandschriften staan vele nuances te lezen die niet overeenstemmen met de praktijk van Solesmes. Gregoriana is uitdrukkelijk op zoek naar zinvolle interpretaties van al deze zaken. Daarbij blijkt het zeer nuttig te zijn om te luisteren naar andere religieuze tradities, vooral naar andere mondeling overgeleverde muzikale en religieuze tradities.
De muzikale tradities uit de Oriënt zijn tot op de dag van vandaag in wezen mondelinge tradities gebleven. In de islam kennen de meeste imams de Koran uit het hoofd en kunnen deze op een aantal verschillende manieren zingen ofwel biddend voorlezen. Muziekschrift speelt daarbij geen rol, precies zoals dat in de ontstaansperiode van het gregoriaans het geval was. Daar leerde men het psalterium uit het hoofd, en afhankelijk van de muzikale kwaliteiten van de cantor kon deze elk willekeurig psalmvers op meer of minder versierde wijze zingen. In het westen bestaan deze vaardigheden in feite al eeuwenlang niet meer, omdat we gefixeerd zijn op het muziekschrift. Maar in het oosten bestaat het nog steeds. Niet alleen in de islam, maar ook in hindoeïsme en boeddhisme.

Afgelopen jaren heeft Gregoriana met enige regelmaat samengewerkt met musici uit oosterse tradities: uit Turkije, Irak, Iran en India. Daarbij blijken er ook inhoudelijk grote overeenkomsten te bestaan. Veel bijbelse verhalen zijn ook terug te vinden in andere tradities. 'Door naar anderen te kijken, te luisteren en met hen samen te werken', aldus Geert Maessen, 'leren wij geleidelijk aan steeds meer over onze eigen wortels en over de kracht van het ”oorspronkelijke” gregoriaans. Dat is een fantastisch avontuur. Wij zijn gefascineerd door de vitaliteit van het gregoriaans en op zoek naar manieren om die onuitputtelijke rijkdom te ontsluiten.

info r.lof@chello.nl
www.gregoriana.nl
locatieObrechtkerk, Jacob Obrechtstraat 30
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl