Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzaterdag 29 september 2007    Evangelie van 2007-09-29
 titelDe verlegenheid voorbij
beschrijvingDe verlegenheid voorbij

Veel inwoners van Nieuwegein (en waarschijnlijk niet alleen van Nieuwegein) hebben tegenwoordig geen flauw idee wat het geloof voor Christenen inhoudt. Welke opvattingen hebben ze hebben over het goede leven? Wat willen ze daarvan realiseren in het publieke leven en in hun privéleven. Werk aan de winkel dus, voor de kerken.
Want ook Nieuwegeinse kerken roepen hun boodschap normaal gesproken niet van de daken. Normaal gesproken want op 29 september a.s. doen ze dat wel!

“De verlegenheid voorbij” is het thema waarmee de EO dit jaar het 40 jarig bestaan van de omroep viert. Veel Christenen hebben hun schroom en schaamte afgeschud en staan ontspannen en vrijmoedig in de wereld, zo is de verrassende ondertitel. Wishfull thinking of zijn evangelische christenen beter in staat om hun geloof te communiceren dan de rest?

Op de Nieuwegeinse kerkendag maken we geen onderscheid tussen soorten Christenen en presenteren zoveel mogelijk groepen en kerken zich in het kader van thema’s.
Wij willen aan de inwoners van Nieuwegein en aan elkaar (als kerken en evangelische groepen) laten zien dat we er zijn. “De kerk komt naar je toe, dit najaar” of “Christenen van Nieuwegein doen de deuren open” om eens wat populaire slogans te parafraseren.

Helaas is de zogenaamde institutionele oecumene een andere dan de oecumene van het hart. Er zijn levensgrote verschillen tussen wat er gaande is tussen kerk-instituten onderling en wat veel (kerk)mensen eigenlijk zouden wensen. Nieuwegein vormt geen uitzondering op deze landelijke situatie, waar weliswaar geen crisis is in de oecumene maar waar wel stagnatie wordt geconstateerd. Onze doelstelling is laagdrempelig en informatief. Elke kerk of evangelische groep dient er toch te zijn voor de mensen en ze serieus te nemen bij verliefdheid, beroeps- en partnerkeuze, bij problemen met je werk, je kinderen of bij het afscheid van geliefden.
Maar net zo goed zouden we ons als (Nieuwegeinse) kerken verantwoordelijk moeten voelen voor onze woonomgeving en een leefbaar Nieuwegein. Denk aan het rapport “Kerk in de stad” van enkele jaren geleden waar de gemeente Nieuwegein en kerken samenwerkten rond een sociaal vangnet. Wij willen de gemeenschap in Nieuwegein laten merken dat wij er zijn, dat we naast mensen willen staan in dezelfde gebrokenheid, maar dat je leeft vanuit een groter perspectief. Een perspectief dat troost biedt, uitdaging en houvast.

Er is een trend dat Christenen zelfbewuster hun geloof ervaren, als betekenisvol en levend. We gaan ons op de markt presenteren, niet direct evangeliserend maar gesprekken gaan we niet uit de weg. We willen laten zien waar we voor staan als Christenen in Nieuwegein in zijn verscheidenheid.

Iedereen in de (Nieuwegeinse) kerk die zich wel eens afvraagt “Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?” kan op deze kerkenmarkt nieuwe inspiratie opdoen bij andere kerken en in contact met de bezoekers. Inspiratie die nodig is om als zichtbare kerk en/of Christenen present te zijn in de Nieuwegeinse samenleving. Is dat een hoge ambitie? Wij denken dat in de weerbarstige wisselwerking die zal ontstaan we de woorden zullen vinden die er toe doen en laten zien waar we voor staan.

info kerkenmarkt@planet.nl
www.kerkenmarkt.nl
locatieDiversen Nieuwegeinse kerken
plaatsNieuwegein (Utrecht)
postcode34
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl