Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneervanaf donderdag 12 juli 2007    Evangelie van 2007-07-12
 titelSinti bedevaart
beschrijvingSinti bedevaart richt blik naar Oost Europese zigeuners
Gasten weer van harte welkom bij diverse activiteiten.

Voor de 26ste keer verzamelen Sinti zigeuners uit Nederland en de omringende landen zich in Roermond voor een bedevaart naar Onze Lieve Vrouw in ’t Zand. Deze jaarlijkse ontmoeting speelt een belangrijke rol in het leven van deze bevolkingsgroep. Het behoort tot het hart van de Sinti cultuur om elkaar te ontmoeten rond bijzondere plaatsen als de Kapel in ’t Zand in Roermond. Dit jaar is de zorg voor de Roma en Sinti in Oost Europa het thema van de pelgrimage. Vanaf woensdag 12 juli wordt het woonwagenveld in de nabijheid van de Kloosterweg ingericht. Het bedevaartprogramma loopt van vrijdag 20 juli tot en met zondag 22 juli aanstaande.

Sinti en Roma (over het algemeen wel zigeuners genoemd) wonen al eeuwen in Nederland. Een eerste vermelding stamt uit 1420. Na aanvankelijk vriendelijk te zijn ontvangen werden al snel bevelschriften tegen hen uitgevaardigd, waarbij ze zelfs straffeloos konden worden gedood. De afwerende houding heeft in de 17de eeuw geleid tot massale uitroeiing. Pas in de 18de eeuw keerden de Sinti en Roma terug. Misschien is in die vroegere eeuwen de basis gelegd voor de ultieme vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de nazi’s bijna een miljoen Sinti en Roma hebben omgebracht. In Nederland telde men zeker 1000 slachtoffers en slechts enkelen keerden terug uit de kampen.
Ook in ons land staat de leefwijze van de Sinti en Roma onder druk. Toch willen zij zich tijdens de bedevaart naar Kapel in ’t Zand in gebed en muziek richten op hun volksgenoten in het oosten van Europa. Daar maken zigeuners een bijzonder moeilijke tijd door met onderdrukking en geweld.

Het openbare programma van de bedevaart begint op vrijdag 14 juli en staat in het teken van de processie en de kerkdienst in de Kapel in ‘t Zand. Tegen 19.00 uur verzamelen de bedevaartgangers zich aan het begin van de Kapellerlaan vanwaar de processie vertrekt naar de Kapel, alwaar een avonddienst wordt gehouden. Iedereen is van harte welkom om mee te gaan met de processie en deel te nemen aan de bijzondere viering.

Op zaterdag 21 juli vindt op het woonwagenveld rond 14.30 uur de woonwagenzegen plaats. Om 19.00 uur komen de bedevaartgangers weer naar de Kapel in ’t Zand om met elkaar door het kruiswegpark te trekken waar met muziek, gebed en bezinning het leven en lijden van de zigeuners als groep en van ieder individueel herdacht wordt. ’s Avonds is er om 21.00 uur in de grote tent op het woonwagenveld een culturele Sinti avond. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.

De bedevaart wordt feestelijk afgesloten op zondag 22 juli. In het kruiswegpark wordt om 11.30 uur de eucharistie gevierd. De viering wordt muzikaal ondersteund door het Sinti-orkest dat met de karakteristieke zigeuner muziek voor een bijzondere sfeer zal zorgen. Ook bij de eucharistieviering is iedereen van harte welkom.
Informatie over de bedevaart is te verkrijgen bij pastor Bert Simons, Centrum de Kapel, telefoon 0475-332886 en Pesso Rosenberg 06 55321903. Zie ook www.centrumdekapel.nl .

infoCentrum de kapel
(0475) 332886
Pesso Rosenberg
(06) 55321903
www.centrumdekapel.nl .
locatieDiversen
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl