Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 16 juni t/m zondag 23 september 2007    Evangelie van 2007-06-16
 titelDe Iconen van Theo Berends
beschrijving‘Hebben de kruisheren ook speciale heiligen?’, vroeg Theo Berends op een goede avond terwijl wij kuierden door de verder kompleet stille, bijna donkere kruisgang van Klooster Ter Apel.

De serene sfeer maakte grote indruk op hem. ‘Odilia, Helena, Theodorus en Augustinus’, antwoordde ik om in ieder geval enige voorbeelden mét saillante details ten tonele te voeren. Enfin, voordat hij huiswaarts keerde stonden, de liturgische kalender van de Orde van het H. Kruis volgend, tien namen op een velletje papier.

Maanden verstreken. Een periode, zo bleek later, waarin de beeldenmaker zich grondig verdiept had in de biografieën van en legenden over vrouwen en mannen die tot op de dag van vandaag voor veel mensen van meer dan normale betekenis zijn. Zonder uitzondering vormden die levensbeschrijvingen, gekoppeld aan de door hem steeds weer als bijzonder ervaren sfeer in Klooster Ter Apel, een fantastische inspiratiebron.

‘Een nieuwe Odilia is vereeuwigd’, klonk het uiteindelijk enthousiast door de telefoon, ‘een nieuwe kijk op Rochus is geboren, zó heb je Helena nog nooit gezien.....’ Toen wij het uiteindelijke tentet voor het eerst onder ogen kregen deelden we zijn enthousiasme meteen, waren verrukt over het resultaat en even later ook aangenaam verrast: Theo Berends had besloten zijn Iconen aan Klooster Ter Apel te schenken!

Met dank aanvaard zullen zo zijn Agatha, Antonius Abt, Augustinus, Helena, Maria Magdalena, Odilia, Phillipus & Jacobus, Rochus en Theodorus, behalve tijdens de tentoonstelling de Iconen van 16 juni tot en met 23 september 2007, regelmatig in wisselende setting te zien blijven in Klooster Ter Apel. In ieder geval op de naamdagen van deze Heiligen tijdens het Kloosterarrangement Avonduur in Domus Novae Lucis.

infowww.kloosterterapel.nl
locatieKlooster Ter Apel/Galerie II
plaatsTer Apel (Groningen) (Groningen)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl