Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 15 juni 2007    Evangelie van 2007-06-15
 titelConcert KKU op jubileumfeest
beschrijvingKathedrale Koor Utrecht treedt op tijdens jubileumfeest kardinaal Simonis

Op vrijdag 15 juni a.s. zal het Kathedrale Koor Utrecht een belangrijke bijdrage leveren aan het jubileumprogramma vanaf 14.00 uur in schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Als opening en tussen de lezingen door zal het koor optredens verzorgen en het middagprogramma muzikaal ondersteunen.
Kathedrale Koor Utrecht

De Catharinakathedraal is de ‘eigen’ kerk van de Aartsbisschop van Utrecht en vormt daarmee het hart van het bisdom. Het Kathedrale Koor Utrecht is het koor van de kathedraal, de hoofdkerk van het Aartsbisdom Utrecht. Het KKU verzorgt wekelijks de liturgische muziek tijdens de hoogmissen in de kathedraal. Daarnaast worden er concerten gegeven in binnen- en buitenland. Het koor bracht bezoeken aan o.a. België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Denemarken. En op 15 juni dus ook in schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

Koororgel als cadeauproject van de kardinaal

In het kathedrale koor zingen de kinderen van de Kathedrale Koorschool Utrecht, een basisschool met bijzondere aandacht voor muziek- en zangonderwijs. Naast deze kinderen bestaat het kathedrale koor uit jonge zangers tot achttien jaar oud, vaak oudleerlingen van de koorschool, en een aantal ervaren tenoren en bassen.
Omdat in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal veel gezongen wordt, is de behoefte aan een koororgel groot.

Met de komst van een koororgel valt het probleem van de huidige muzikale begeleiding 'op afstand' weg. Het nieuwe plan voorziet in een instrument dat echt in het hart van de kerk komt te staan, vlakbij het koor, het altaar en daarmee bij de geloofsgemeenschap.

Veel muziek voor koor en orgel, die nu slechts moeizaam uitvoerbaar is, kan dankzij dit instrument straks ideaal tot klinken worden gebracht in de vieringen. Het koororgel zal zo de actieve deelname en grotere betrokkenheid van iedereen aan de liturgie bevorderen.

Ook koorconcerten worden aantrekkelijker, omdat muziek voor koor en orgel nu centraal in de kerk uitgevoerd kan worden, onder het oog van de luisteraars.
Kardinaal Simonis is lid van het comité van aanbeveling en vraagt voor zijn jubileum een feestelijke bijdrage voor dit koororgel.
Een koor met een uniek karakter

De kinderstemmen binnen het KKU zijn regelmatig te horen bij muzikale uitvoeringen van belangrijke werken uit de koorliteratuur, zoals de Mattheus-passie van J.S. Bach en de Carmina Burana van C. Orff. Ook werken de kinderen regelmatig mee aan producties van De Nederlandse Opera.

Het koor staat midden in de rijke katholieke muziektraditie die deze eeuw werd gedragen door componisten als Herman Strategier en Hendrik Andriessen, beiden ooit verbonden aan de Utrechtse Kathedraal. Vele componisten schreven speciaal voor het Kathedrale Koor; in de Catharinakathedraal zijn talrijke eigentijdse composities voor het eerst tot klinken gebracht.

Geschiedenis

Het Kathedrale Koor Utrecht is sinds 1869 het Koor van de St.-Catharinakathedraal.
Opgericht als mannenkoor onder de naam St. Gregorius Magnus, werd het in 1878 als snel uitgebreid tot jongenskoor. In 1959 werd de Kathedrale Koorschool opgericht, die vanaf dat moment de opleiding van de zangers (toen nog alleen jongens) voor haar rekening nam. In 1968 werden ook meisjes toegelaten tot de Koorschool. Na een woelige periode ging het koor in 1974 verder onder de huidige naam: Kathedrale Koor Utrecht. Dirigenten waren vanaf toen Frans Wolfkamp, Hans de Gilde en de huidige dirigent Gerard Beemster.

infowww.kathedralekoorutrecht.nl
www.koororgel.nl
locatieCatherina Kathedraal
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl