Vandaag is zaterdag 14 september
Kruisverheffing
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 10 juni 2007    Evangelie van 2007-06-10
 titelKathedraalconcerten Roermond
beschrijvingConcert op zondag 10 juni om 20.00 uur
Collegium ad Mosam met werk van Buxtehude in kathedraal Roermond

In de reeks ‘Kathedraalconcerten’ zingt en speelt komende zondag (10 juni) Collegium ad Mosam in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Vertolkt worden cantates en triosonates van componist Buxtehude. Het concert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV en bij TheaterHotel De Oranjerie, beide in Roermond.

Een aantal malen per jaar wordt in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond een groots kerkconcert aangeboden door de Stichting Scala, die daarmee een bijdrage wil leveren aan de functie van de kathedraal als centrum voor kerkmuziek in Limburg. Nu is het dus de beurt aan Collegium ad Mosam.

Buxtehude, wiens 300e sterfdag dit jaar herdacht wordt, was reeds bij leven een beroemdheid. Zijn faam betrof zowel zijn orgelspel (zijn improvisaties waren fameus) als zijn composities. Vooral de laatste tien jaar is er een groeiende aandacht voor deze bijzondere componist, die met zijn ‘stylus fantasticus’ en zijn gedurfde dissonanten baanbrekend was in de tweede helft van de 17e eeuw. De meester oefende een grote aantrekkingskracht uit op vele jonge musici. Händel en Bach hebben zich gelaafd aan deze leermeester.

Tijdens het concert in de Roermondse kathedraal laat Collegium ad Mosam enkele van de fraaiste voorbeelden van Buxtehudes meerstemmige vocale composities klinken. Lichtvoetige juweeltjes als ‘Befiehl dem Engel, das er komm’ maar ook aangrijpende cantates als ‘Führwahr, er trug unsere Krankheit’ en ‘Gott, Hilf mir’ staan op het programma. Kenmerkend bij al deze cantates is de afwisseling van polyfone en homofone passages voor solisten en koor en de buitengewoon indringende zeggingskracht daarvan. Het instrumentale ensemble begeleidt, kleurt en becommentarieert maar vertelt bij Buxtehude vooral ook zelf het verhaal, met even grote indringendheid als de zangers.

Het programma wordt gecompleteerd door een passacaglia, een variatiecantate en een indrukwekkende koraalcantate.

De kathedraal in Roermond is de enige Nederlandse locatie waar dit programma klinkt. Daarnaast voert Collegium ad Mosam het ook nog uit tijdens het Festival van Vlaanderen. Zij doet dit met solistenensemble, kleinkoor en orkest in enkelvoudige instrumentale bezetting. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV en TheaterHotel De Oranjerie, beide in Roermond.

infowww.admosam.nl
www.kathedraal-roermond.nl
locatieSint-Christoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl