Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Televisie en radio
tv
wanneerzondag 22 juli 2007    Evangelie van 2007-07-22
 titelBraambos -Ziel en Zaligheid-
beschrijvingBraambos op 22 juli 2007
op Eén om 9.00 u
op Canvas omstreeks 23.00 u

Ziel en Zaligheid - Het bovenaardse ervaren

Ook in de laatste aflevering van de serie beelden van één van de vele kleurrijke en eeuwenoude processies die in Vlaanderen nog springlevend zijn: de jaarlijkse boeteprocessie in het West-Vlaamse Veurne. Naast de honderden vrijwilligers die in fraaie kledij taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament uitbeelden, kenmerkt deze stoet zich vooral door het meelopen van boetelingen. Mensen melden zich aan om onherkenbaar, onder een gesloten monnikskap, en vaak blootsvoets met een kruis op de schouders mee te lopen om boete te doen. Het aantal boetelingen groeit ieder jaar. Mgr. Van Gheluwe, bisschop van Brugge, vertelt over de relatie van deze vorm van boetedoen en het sacrament van de biecht. Veel feestelijker gaat het eraan toe tijdens de jaarlijkse bedevaart van de Sinti’s naar het aloude Mariaoord van de kapel in ’t Zand in Roermond. De zigeuners komen van ver naar Roermond, laten er hun wagens zegenen en trekken met hun Mariabeelden door het processiepark naast de kapel. Dat alles begeleid door de weemoedige klanken van hun zigeunermuziek. Joahnnes Weiss, voorman van de Sinti’s, vertelt over de sterke Mariadevotie van zijn volk en het lijden van de zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte zijn in deze aflevering fraaie beelden te zien van één van de vele sacramentsprocessies die nog jaarlijks door het Limburgse heuvelland trekken. In Sint-Geertruid doet vrijwel het hele dorp mee: in de schutterij, de harmonie, het vrouwengilde, als bruidje, of als vrijwilliger bij het versieren van de straten met bloem- en zandtapijten, vaandels en erebogen. Beeldend kunstenaar Sjef Hutschemakers uit Sint Geertruid maakt regelmatig schilderijen van de sacramentsprocessie. We zien hem tijdens het schilderen, maar hij loopt ook mee en noemt deze dag de mooiste van het jaar.

Lopend Vuur - Witte Paters in Uganda
Een aflevering over de nieuwe invulling van missioneringswerk en de liefde voor Afrika. De Vlaamse Witte Pater Jos Van Boxel heeft een eigentijdse kijk op missie en christen-zijn in Afrika, geïnspireerd door de spiritualiteit van Lavigerie. Hij gidst ons langsheen verschillende projecten en toont een toekomstgericht Afrika.

infowww.braambos.be
locatieCanvas
plaatsBelgie (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl